Universiteit Leiden

nl en

Educatieve master Religie en Levensbeschouwing (MA) (120EC)

Carrièreperspectieven

Onderwijsprofessional in het voortgezet onderwijs of mbo

Als universitair opgeleide docent heb je volop mogelijkheden; academici zijn zeer gewild in het voortgezet onderwijs (onder- en bovenbouw) of mbo. Voor docenten zijn er meerdere ontwikkelmogelijkheden: als vakexpert, onderzoeker, ontwerper van onderwijs of een andere rol in de onderwijsorganisatie.

Op de website Onderwijsloket vind je actuele en uitgebreide informatie over carrièremogelijkheden en arbeidsvoorwaarden in het voortgezet onderwijs.

Je waarde voor andere sectoren

Door de ervaring die je opbouwt voor de klas (docentvaardigheden) en de kennis die je opdoet vanuit de vakwetenschap, ben je interessant voor meerdere sectoren:

  • voor de educatieve sector (bijvoorbeeld bij een educatieve uitgeverij of museum);
  • bij de overheid (bijvoorbeeld als docentadviseur of beleidsmedewerker);
  • bij bedrijven (bijvoorbeeld bij bedrijven die zich richten op het onderwijs als afzetmarkt zoals huiswerkbegeleidingsbureaus).

De master bevat veel vakinhoud inclusief een masterscriptie. Dat maakt dat een promotietraject als start voor een academische carrière ook tot de loopbaanmogelijkheden behoort. 

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

De Career Service van de Faculteit Geesteswetenschappen biedt professioneel advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages, arbeidsmarktoriëntatie en sollicitaties.

De Career Service organiseert ook regelmatig (online) workshops, bijvoorbeeld over sollicitatiegesprekken en hoe je een goede cv kunt maken. Bekijk het overzicht van de workshops

Leiden University Career Zone is een online carrièreplatform waarmee je je kunt voorbereiden op de arbeidsmarkt. Je kunt hiermee meer persoonlijk inzicht te vergaren, meer leren over de arbeidsmarkt, je sollicitatievaardigheden ontwikkelen, je academische en professionele carrière plannen. Ook kun je er vacatures vinden en erachter komen wat de Career Service voor jou kan doen. 

Professionalisering

Alumni van deze opleiding en van de eenjarige educatieve master Leraar VHO Godsdienst en Levensbeschouwing vormen samen een Professionele Leergemeenschap (PLG). Regelmatig komt de PLG bijeen om elkaar te inspireren en de nieuwste ontwikkelingen voor het vak te bespreken.

In samenwerking met een netwerk van scholen biedt het ICLON een breed scala aan professionaliseringsactiviteiten aan. Docentprofessionalisering voortgezet onderwijs richt zich op docenten met een eerstegraads bevoegdheid die werkzaam zijn in het voortgezet onderwijs.

Verdere professionaliseringactiviteiten vanuit de religiewetenschap worden aangeboden door de Werkgroep Religieonderwijs van het Nederlands Genootschap voor Godsdienstwetenschap (NGG), waarbij meerdere docenten van de opleiding betrokken zijn.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Direct naar

>> Overzicht
>> Over de opleiding
>> Aanmelding en toelating
>> Voorlichtingsactiviteiten
>> Contact

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.