Universiteit Leiden

nl en

Educatieve master Religie en Levensbeschouwing (MA) (120EC)

In deze tweejarige master zijn vakinhoudelijke verdieping en een lerarenopleiding geïntegreerd in één programma. Met deze master haal je direct na je bachelor een eerstegraads onderwijsbevoegdheid Godsdienst/Levensbeschouwing.

Online voorlichting

In verband met het corona-virus zijn alle voorlichtingsactiviteiten van de Universiteit Leiden en ICLON geannuleerd. Via deze webpagina proberen we jou online te helpen. 

Colllegejaar 2020-2021: Informatie voor aanstaande studenten

Fijn dat je van plan bent om de tweejarige Educatieve master te gaan volgen. Het zijn onzekere tijden, maar één ding is duidelijk: leraren zijn belangrijk en onmisbaar. De Universiteit Leiden, het ICLON en de faculteit der Geesteswetenschappen werken hard aan de onderwijsvoorbereidingen voor komend collegejaar. Vooralsnog wordt het onderwijs op de maandagen van september 2020 tot en met januari 2021 grotendeels online aangeboden, en waar mogelijk zal het op de universiteit zelf plaats vinden. Het praktijkdeel van de master, de stage op een school voor voortgezet onderwijs, gaat in ieder geval van start. Of dit volledig op de scholen, volledig digitaal of in een tussenvorm zal zijn, hangt uiteraard af van de mogelijkheden die het RIVM en het kabinet de scholen tegen die tijd bieden. 

Op deze website vind je de meest recente informatie van de Universiteit Leiden voor aanstaande studenten. We hopen je in september in goede gezondheid te kunnen verwelkomen. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Lees meer over het studieprogramma.

Voor wie?

De master is voor studenten met een bachelor of minor in de religiewetenschap, of met een bachelor theologie op universitair of hbo-niveau. Na de master kun je Godsdienst/Levensbeschouwing geven aan alle klassen van het voortgezet onderwijs (onderbouw en bovenbouw; vwo, havo en vmbo) en op het mbo. Je kunt werken bij zowel bijzondere als openbare onderwijsinstellingen.

Lees meer over toelatingseisen en aanmelding.

Waarom de Educatieve master Religie en Levensbeschouwing in Leiden?

  • Je doet de nieuwste religiewetenschappelijke kennis op en leert die overdragen op een divers publiek. Het brede, educatieve profiel van het programma is uniek voor Nederland.
  • Het Leids Centrum voor Religiewetenschap is een van de meest toonaangevende onderzoeksinstellingen voor religiewetenschap in Nederland. De docenten die in de master actief zijn, betrekken hun onderzoek in het masteronderwijs.  
  • Tijdens de schoolstage maak je kennis met het voortgezet onderwijs. In je vrije keuzeruimte kun je je met een stage of keuzevak oriënteren op een loopbaan bij bijvoorbeeld een museum of ministerie.
  • Je krijgt de competenties om het levensbeschouwelijke onderwijs in Nederland te helpen hervormen.

Dr. Markus Altena Davidsen

Universitair docent Godsdienstsociologie

Dr. Markus Altena Davidsen

"Onze pluralistische samenleving heeft een nieuw soort docent religie en levensbeschouwing nodig. We starten nu deze master om die docenten op te leiden."

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact pnemen met de studieadviseur of het secretariaat van de lerarenopleiding. Meer informatie is te verkrijgen tijdens de Masterdag: bezoek de opleidingspresentatie van de Educatieve master of praat met docenten en studenten tijdens de informatiemarkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.