Universiteit Leiden

nl en

Educatieve master Religie en Levensbeschouwing (MA) (120EC)

In deze tweejarige master zijn vakinhoudelijke verdieping en een lerarenopleiding geïntegreerd in één programma. Met deze master haal je direct na je bachelor een eerstegraads onderwijsbevoegdheid Godsdienst/Levensbeschouwing.

Wil je leraar worden maar weet je nog niet welk opleidingstraject bij jou past? Bekijk dan deze webpagina en oriënteer je op jouw mogelijkheden bij het ICLON. 

Lees meer over het studieprogramma.

Voor wie?

De master is voor studenten met een bachelor of minor in de religiewetenschap, of met een bachelor theologie op universitair of hbo-niveau. Na de master kun je Godsdienst/Levensbeschouwing geven aan alle klassen van het voortgezet onderwijs (onderbouw en bovenbouw; vwo, havo en vmbo) en op het mbo. Je kunt werken bij zowel bijzondere als openbare onderwijsinstellingen.

Lees meer over toelatingseisen en aanmelding.

Waarom de Educatieve master Religie en Levensbeschouwing in Leiden?

  • Je doet de nieuwste religiewetenschappelijke kennis op en leert die overdragen op een divers publiek. Het brede, educatieve profiel van het programma is uniek voor Nederland.
  • Het Leids Centrum voor Religiewetenschap is een van de meest toonaangevende onderzoeksinstellingen voor religiewetenschap in Nederland. De docenten die in de master actief zijn, betrekken hun onderzoek in het masteronderwijs.  
  • Tijdens de schoolstage maak je kennis met het voortgezet onderwijs. In je vrije keuzeruimte kun je je met een stage of keuzevak oriënteren op een loopbaan bij bijvoorbeeld een museum of ministerie.
  • Je krijgt de competenties om het levensbeschouwelijke onderwijs in Nederland te helpen hervormen.

Dr. Markus Altena Davidsen

Universitair docent Godsdienstsociologie

Dr. Markus Altena Davidsen

"Onze pluralistische samenleving heeft een nieuw soort docent religie en levensbeschouwing nodig. We starten nu deze master om die docenten op te leiden."

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact pnemen met de studieadviseur of het secretariaat van de lerarenopleiding. Meer informatie is te verkrijgen tijdens de Masterdag: bezoek de opleidingspresentatie van de Educatieve master of praat met docenten en studenten tijdens de informatiemarkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.