Universiteit Leiden

nl en

Educatieve master Religie en Levensbeschouwing (MA) (120EC)

In deze tweejarige master zijn vakinhoudelijke verdieping en een lerarenopleiding gecombineerd in één programma. Met deze master haal je direct na je bachelor een eerstegraads onderwijsbevoegdheid Godsdienst/Levensbeschouwing.

Is deze master iets voor jou?

De master is voor studenten met een bachelor of minor in de religiewetenschap, of met een bachelor theologie op universitair of hbo-niveau. Na de master kun je Godsdienst/Levensbeschouwing geven aan alle klassen van het voortgezet onderwijs (onderbouw en bovenbouw; vwo, havo en vmbo) en op het mbo. Met zijn religiewetenschappelijke insteek en focus op burgerschap, richt de opleiding zich zowel op een loopbaan in het bijzonder onderwijs (hierin wordt lesgegeven vanuit een godsdienst of levensbeschouwelijke overtuiging) als in het openbaar onderwijs.

Het is belangrijk dat je fulltime beschikbaar bent voor deze master, zie ook de opzet van de master.

Lees meer over toelatingseisen en aanmelding.

Waarom de Educatieve master Religie en Levensbeschouwing in Leiden?

  • Je doet de nieuwste religiewetenschappelijke kennis op en leert die overdragen op een divers publiek. Het brede, educatieve profiel van het programma is uniek in Nederland.
  • Het Leids Centrum voor Religiewetenschap is een van de meest toonaangevende onderzoeksinstellingen voor religiewetenschap in Nederland. De docenten die in de master actief zijn, betrekken hun onderzoek in het masteronderwijs.  
  • Tijdens de schoolstage maak je kennis met het voortgezet onderwijs. In je vrije keuzeruimte kun je je met een stage of keuzevak oriënteren op een loopbaan bij bijvoorbeeld een museum of ministerie.
  • Je krijgt de competenties om het levensbeschouwelijke onderwijs in Nederland te helpen hervormen.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact pnemen met de studieadviseur of het secretariaat van de lerarenopleiding. Meer informatie is te verkrijgen tijdens de Masterdag: bezoek de opleidingspresentatie van de Educatieve master of praat met docenten en studenten tijdens de informatiemarkt.

Wil je leraar worden maar weet je nog niet welk opleidingstraject bij jou past? Bekijk dan de informatie over de lerarenopleidingen en oriënteer je op jouw mogelijkheden bij het ICLON. 

Direct naar

>> Informatie over de opleiding
>> Voorlichtingsactiviteiten
>> Carrièreperspectieven
>> Aanmelding en toelating
>> Contact

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.