Universiteit Leiden

nl en
Informatica en Economie - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Informatica & Economie (BSc)

Studieprogramma

Je volgt een basispakket met informaticavakken, economievakken en speciale integratievakken.

  • Bij de informaticavakken leer je werken met grote hoeveelheden data om interessante patronen te vinden. Ook ga je dieper in op de achterliggende wiskundige theorieën en leer je software- en hardwaresystemen begrijpen en ontwikkelen.
  • Tijdens de economievakken bestudeer je theorieën uit de micro- en macro-economie en pas je die toe. Ook leer je bedrijfsprocessen te doorgronden en maak je in de vakken Finance en Accounting kennis met financieel bedrijfsmanagement.

Enkele specialisatie vakken uitgelicht

Naast een algemene inleiding in de micro-economie krijg je via economische theorieën, zoals de keuzetheorie, inzicht in de keuzes die consumenten en producenten maken en de wijze waarop markten functioneren. Verder leer je de belangrijkste wiskundige methoden uit de micro-economie toepassen.

 

In dit vak werk je in teamverband samen aan een marketingplan voor een nieuw product of dienst. Via webcasts en een op maat gemaakt digitaal handboek leer je stapsgewijs de verschillende onderdelen van het marketingplan te ontwikkelen. Ook bestudeer je hoe bedrijven verschillende marketingconcepten in de praktijk gebruiken. Dit gebeurt via casestudies en gastcolleges van topmarketingmanagers van internationale bedrijven.

Tijdens dit integratievak maak je kennis met de theorie van projectmanagement. Je voert in teamverband een project uit voor een externe opdrachtgever en doet ervaring op in samenwerken en het effectief communiceren met je teamleden en opdrachtgever.

In dit vak ligt de nadruk op het creëren van een overzicht van Informatica & Economie vanuit een wetenschappelijke, professionele en maatschappelijke invalshoek. Tijdens de colleges zal de wetenschap achter een aantal belangrijke thema's binnen I&E aan bod komen. Tijdens bedrijfsbezoeken zullen studenten ervaren hoe het bedrijfsleven omgaat met Informatica & Economie. Om maatschappelijke bewustzijn te creëren, zullen actuele nieuwsartikelen of whitepapers interactief behandeld worden. In het tweedejaars vak Integratie: Business-IT-alignment zal dieper op deze onderwerpen worden ingegaan.

De inhoud van het vak organisatie en strategie is onderverdeeld in drie blokken:

  1. de onderneming
  2. de markt
  3. de [macro-]omgeving

Naast een theoretische verklaring van de begrippen wordt er veel aandacht besteed aan het uitleggen en de relevantie van de behandelde begrippen door middel van uitgebreide praktijkvoorbeelden. Dit gebeurt zowel in de hoorcolleges, de gastcolleges, de practica als tijdens de vaardigheden bijeenkomsten.

Bekijk alle vakken in de studiegids

Keuzeruimte

Een studieperiode in het buitenland is de kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Zo onderhoudt de opleiding nauwe contacten met universiteiten in de VS en China en zijn er jaarlijks speciaal voor studenten uit Leiden plaatsen beschikbaar bij summerschools, waarbij de cursus- en verblijfkosten volledig worden vergoed.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.