Universiteit Leiden

nl en

NWO Open Competitie beurs voor twee Leidse psychologen met veelbelovende onderzoeksprojecten

In de derde ronde van het NWO Open Competitie SGW-XS pilot programma hebben ontwikkelingspsycholoog Anke Klein en neuropsycholoog Marit Ruitenberg ieder een beurs toegekend gekregen. De beurzen worden uitgereikt aan onderzoeksprojecten met een veelbelovend idee of vernieuwend initiatief. Eerder ontvingen vijf andere Leidse psychologen ook al een beurs.

Anke Klein

More than the sum of its parts: investigating the parts of a combined parent-child treatment for children with social anxiety

Sociale angststoornis is één van de meest voorkomende mentale aandoeningen bij kinderen en heeft een grote impact op het leven van kinderen én hun familie. Het is hard nodig inzicht te krijgen in werkingsmechanismen van behandeling, omdat het merendeel van de kinderen na behandeling nog angstklachten heeft, ondanks vele pogingen om behandeling te verbeteren. Dit project onderzoekt een nieuw behandelprogramma, waarin kinderen én hun ouders allebei een aparte interventie volgen. Dit programma is gebaseerd op recente theoretische inzichten en kan een radicale verandering bewerkstelligen in de manier waarop we naar sociale angst in de kindertijd kijken en dit behandelen.

'Soms dien je een onderzoeksvoorstel in waarvan je denkt, wow, dit zou weleens heel groot kunnen worden. Al bij het schrijven voel je het voorstel groeien, voel je energie ontstaan en het enthousiasme toenemen in het team waarmee je samenwerkt. Dit is ook zo een voorstel. Een voorstel waar we gaan proberen om het leven van kinderen met een sociale angststoornis een stuk prettiger te maken. Waarin we niet alleen de kinderen zelf, maar ook de ouders gaan ondersteunen. Opvoeden, je kind begeleiden is zo ingewikkeld, je probeert het zo goed mogelijk te doen en toch twijfel je de hele tijd. Juist door kinderen en hun ouders samen te begeleiden in hun eigen proces hopen we een grote nieuwe stap te kunnen zetten. Beter te begrijpen hoe angst werkt en behandeluitkomst te verhogen. En als je zo een project dan ook nog samen mag doen met een inspirerend international onderzoeksteam met zoveel expertise, is dat alleen maar een extra bonus!'

Marit Ruitenberg

Fine-grained motor measures as a novel behavioral proxy for brain network integrity in MS

Recent is aangetoond dat revalidatie voor mensen met de ziekte multipele sclerosis (MS) alleen succesvol is als zij nog een intact hersennetwerk hebben. Wanneer het hersennetwerk afwijkingen liet zien ten gevolge van MS, hadden patiënten geen voordeel van de revalidatie. Dit betekent dat het heel belangrijk is de allereerste veranderingen vroeg te detecteren, zodat revalidatie tijdig gestart kan worden. Op dit moment is het echter nog niet mogelijk om via hersenscans de staat van iemands hersennetwerk in kaart te brengen. Daarom is er behoefte aan andere maten die iets over het hersennetwerk van een individuele patiënt kunnen zeggen.

'Ik ben heel blij dat ik dankzij deze beurs mijn expertise op het gebied van motoriek en het brein kan inzetten binnen een voor mij nieuwe doelgroep, namelijk mensen met MS. Samen met het onderzoeksteam van prof. Hanneke Hulst zullen we de motorische vaardigheden van mensen met MS op een nieuwe, zeer nauwkeurige manier meten omdat de kleinste veranderingen hierin vermoedelijk samenhangen met afwijkingen in de integriteit van het hersennetwerk. Met dit project zullen we dus nieuwe inzichten verkrijgen in hoe we de staat van iemands hersennetwerk op het niveau van de individuele patiënt kunnen bepalen, met als einddoel: mensen met MS tijdig en adequaat kunnen behandelen.'

Om aandacht te vragen voor MS en geld in te zamelen voor baanbrekend MS-onderzoek, doet Ruitenberg deze maand mee aan de The MAY 50K challenge, waarbij ze minimaal 50 kilometer zal gaat rennen. Je kunt haar supporten en sponseren via deze website.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.