Universiteit Leiden

nl en

Olaf van Vliet in Intermediair over welke banen in gevaar komen door migratie, klimaattransitie en digitalisering

Door technologische verandering zijn banen en beroepen voortdurend aan verandering onderhevig. Zo is het al langer bekend dat sommige banen door automatisering overbodig worden. Digitalisering en de opkomst van kunstmatige intelligentie zijn meer recente ontwikkelingen die van invloed zijn op de arbeidsmarkt.

Zo is het een spannende vraag wat de invloed van chatbots zoals ChatGPT op de arbeidsmarkt zal zijn. Hoogleraar economie Olaf van Vliet duidt deze ontwikkelingen in Intermediair. Daarbij geeft hij aan dat technologische ontwikkelingen niet alleen tot bedreigingen, maar ook tot kansen op de arbeidsmarkt leiden. Naast technologische verandering zijn ook migratie en de klimaattransitie belangrijke ontwikkelingen die van invloed zijn op de arbeidsmarkt. Van Vliet onderzoekt de arbeidsmarkteffecten van deze ontwikkelingen.

Lees het volledige artikel op de website van Intermediair https://www.intermediair.nl/werk-en-carriere/loopbaanontwikkeling/deze-gewilde-banen-dreigen-te-verdwijnen-en-deze-juist-niet?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.