Universiteit Leiden

nl en

Olaf van Vliet op BNR Nieuwsradio over personeelstekorten: arbeidsmigratie en andere mogelijkheden

Werkgevers vragen om versoepelingen van de regels voor arbeidsmigranten van buiten de EU ten einde meer arbeidsmigranten te kunnen aantrekken en de personeelstekorten op te lossen. Hoogleraar economie Olaf van Vliet legt op BNR Nieuwsradio uit dat er verschillende manieren zijn om de personeelstekorten te verkleinen.

Naast het aantrekken van arbeidsmigranten kan ook worden gedacht aan het verhogen van de arbeidsparticipatie. De overheid kan dit proberen te stimuleren met beleidsmaatregelen, maar werkgevers zouden ook hogere lonen kunnen bieden. Wanneer sprake is van een krappe arbeidsmarkt valt te verwachten dat de lonen stijgen en dat is tot op heden maar in beperkte mate het geval geweest, aldus Van Vliet. Daarnaast zouden werkgevers ook meer kunnen inzetten op automatisering en robots. 

De uitzending van het programma BNR Breekt is terug te luisteren via:
https://www.bnr.nl/podcast/breekt/10466526/breekt-we-hebben-buitenlanders-nodig-om-ons-personeelstekort-op-te-lossen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.