Universiteit Leiden

nl en

Zes topopleidingen bij Geesteswetenschappen

De bacheloropleidingen Filosofie, Griekse en Latijnse taal en cultuur, Italiaanse taal en cultuur, Oude Nabije Oosten-studies, Religiewetenschappen en Taalwetenschap zijn door de Keuzegids Universiteiten 2021 beloond met het predicaat topopleiding.

Topopleiding in Keuzegids Universiteiten 2021 zijn voorzien van dit predicaat

Griekse en Latijnse taal en cultuur

De opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur scoort in totaal 77 punten. Daarmee is het de best gewaardeerde bachelor met een focus op de Klassieken. Volgens studenten is het eerste jaar wat lastig te halen, maar kun je rekenen op topdocenten en een inhoudelijk goed programma. 

Filosofie

Filosofie is met 78 punten dit jaar voor het eerst een topopleiding. Studenten vinden de opleiding bovengemiddeld haalbaar en zijn zeer tevreden over de docenten. Bijzonder aan de opleiding in Leiden is dat er ook een Engelstalige bachelor is (Philosophy: Global and Comparative Perspectives) en je met een educatieve minor een onderwijsbevoegdheid voor de onderbouw van havo, vwo en vmbo-t kan halen.

Italiaanse taal en cultuur

Vorig jaar een nieuwkomer in de lijst van topopleidingen, maar ook dit jaar krijgt Italiaanse taal en cultuur de hoogste score (80 punten) van alle opleidingen Romaanse talen en culturen in het land. Studenten zijn vooral positief over de docenten, de inhoud van het studieprogramma en de toetsing.

Oude Nabije Oosten-studies

De opleiding Oude Nabije Oosten-studies mag niet ontbreken: dit is het derde opeenvolgende jaar dat de opleiding het predicaat krijgt en met 86 punten net als vorig jaar koploper is onder de opleidingen Niet-Westerse talen en culturen. De studenten zijn lovend over het programma, de toetsing, docenten en faciliteiten.

Religiewetenschappen

Ook Religiewetenschappen is dit jaar weer een topopleiding (derde jaar) en staat met 81 punten bovenaan bij de studies theologie en religiewetenschappen. Studenten zijn zeer tevreden met de toetsing, docenten en wetenschappelijke vorming. Het eerste jaar is goed te doen en ook de educatieve minor die je kan volgen in het derde jaar, waarmee je een tweedegraadsbevoegdheid voor het voortgezet onderwijs kan verwerven, bevalt goed.

Taalwetenschap

Met 76 punten is Taalwetenschap nieuw in de lijst van topopleidingen en ook gelijk de best gewaardeerde bachelor taalwetenschappen (linguistics)! Het eerste jaar is bovengemiddeld goed haalbaar en de Leidse opleiding is de breedste in Nederland: naast de specialisaties taal en cognitie en taal en communicatie, kun je ook kiezen voor de richtingen taalbeschrijving en vergelijkende Indo-Europese taalwetenschap.

De Keuzegids is een onafhankelijke gids voor studiekiezers en vergelijkt alle opleidingen per vakgebied. Opleidingen die zeer goed scoren verdienen het predicaat ‘Topopleiding’. De gids baseert de resultaten onder meer op de mening van studenten (via de Nationale Studenten Enquete) en op die van experts (via de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie). 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.