Universiteit Leiden

nl en

Recordaantal beurzen voor samenwerking met universiteiten buiten EU

Goed nieuws voor de internationale samenwerking: het International Credit Mobility-programma van de Europese Unie kent 163 beurzen toe aan wetenschappers en studenten van de Universiteit Leiden en die van partneruniversiteiten buiten de EU. Het gaat wereldwijd om 19 landen en in totaal 19 projecten die voortkomen uit bestaande samenwerkingsverbanden.

Dit jaar is een recordaantal van 163 beurzen gehonoreerd; vorig jaar werden er nog 93 toegekend. De subsidies voor het Erasmus+ International Credit Mobility-programma zijn in januari dit jaar aangevraagd. Met het toegekende budget kunnen studenten en docenten uit deze landen naar Leiden of Den Haag komen en vice versa, maar door de coronacrisis zullen sommige plannen worden uitgesteld. ‘Hopelijk kunnen zowel de Leidse als de internationale studenten begin 2021 weer op uitwisseling gaan,’ aldus Jesca Zweijtzer van Student- en Onderwijszaken. Samen met de subsidie-adviseurs Kathelijne Smits en Dorien Jansen begeleidde ze de aanvragen. Docenten en onderzoekers kunnen mogelijk al eerder gebruikmaken van de toegekende beurzen als de coronarestricties in het betreffende land dat toelaten. 

Van Armenië tot Bhutan

De 19 projecten waar de beurzen onder vallen, zijn zeer gevarieerd. Zo kunnen psychologen promotieonderzoek doen in Australië, kunnen studenten uit Bhutan op uitwisseling naar Leiden en dragen Leidse juristen bij aan onderwijs over de opbouw van de rechtsstaat in Bosnië en Herzegovina. Zweijtzer: ’Het geld is toegekend voor drie jaar en dat biedt hopelijk voldoende tijd om na de huidige reisrestricties deze mobiliteitsprojecten tot volle bloei te laten komen.’ Bekijk het volledige overzicht van de projecten. Heronder vier voorbeelden van meerjarige samenwerkingsverbanden. 

Armenië

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Coördinator: Michelle Willebrands
Partnerinstellingen: Yerevan State University & Byurakan Astrophysical Observatory
Betreft: Ontwikkeling van onderzoek en onderwijs in de sterrenkunde
Mobiliteitstype: uitwisseling van wetenschappers (voor onderwijs en training)

De Leidse astronomen willen de band met Armeense vakgenoten versterken door hun onderzoeks- en managementexpertise te delen. Deze samenwerking zal de Armeense onderzoekscapaciteit stimuleren en biedt Leiden toegang tot het netwerk van Oost-Europese astronomie-instituten. De Leidse astronomen kunnen tegelijkertijd gebruik maken van de uitstekende kennis en faciliteiten daar. De sterrenkundigen doen vergelijkbare project met Colombia, Ethiopië en Nigeria, allemaal in het kader van hetzelfde Europese netwerk dat in Leiden wordt aangestuurd. 

Australië 

Faculteit: Sociale Wetenschappen 
Coördinator: Anke Klein 
Partnerinstelling: Macquarie University 
Betreft: Psychologie, onderzoek naar angst en depressie bij kinderen en adolescenten 
Type mobiliteit: uitwisseling van wetenschappers en studenten

Dit mobiliteitsproject wil de bestaande succesvolle samenwerking verder versterken en uitbreiden. Zo wordt er een gezamenlijk PhD-programma ontwikkeld dat het voor Nederlandse en Australische promovendi mogelijk maakt om een deel van hun  onderzoek aan de partneruniversiteit te volgen.  Ook is het de bedoeling een structureel uitwisselingsprogramma voor bachelor- en masterstudenten te ontwikkelen. Daarnaast werken psychologen aan een gezamenlijk onderzoeksproject naar een effectieve behandeling voor jeugd met angst en/of depressie.

Bosnië en Herzegovina 

Faculteit Rechtsgeleerdheid 
Coördinator: Nadia Sonneveld
Partnerinstelling: Universiteit van Sarajevo 
Betreft: Ontwikkeling rechtsstaat 
Type mobiliteit: wetenschappers en studenten

In dit project gaan docenten van de Faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit van Sarajevo en Leiden Law School bij elkaar op uitwisseling. De samenwerking maakt deel uit van het initiatief Universities Peace Hubs, dat zich richt op de rol van universiteiten bij vredesopbouw. Leidse juristen en Bosnische filosofen hebben ieder hun expertise op het gebied van de rechtsstaat en vredesopbouw. Zij kunnen leren van elkaars expertise en studenten in gezamenlijke onderwijs-en onderzoeksprojecten betrekken. 

Japan

Faculteit: Geeskunde/LUMC
Coördinator: Maria Yazdanbakhsh
Partnerinstelling: Nagasaki University
Betreft: medische technologie, infectieziekten en veroudering
Type mobiliteit: uitwisseling van wetenschappers en studenten

De Nagasaki University’s School of Medicine is de oudste medische opleiding van Japan en werkt nauw samen met het LUMC. Op het gebied van medische technologie, infectieziekten en veroudering kunnen beide partners elkaar goed aanvullen en kunnen de studenten hun kennis verrijken. Nagasaki is met name gespecialiseerd in de medische zorg voor ouderen, Leiden in de biomedische markers die biologische veroudering voorspellen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.