Universiteit Leiden

nl en

Met je poep iemand genezen

Stel: je hebt chronische diarree. Dan kan een behandeling met donorpoep zomaar je redding zijn. Ed Kuijper van het LUMC legt tijdens de Nacht van Kunst & Kennis op 16 september uit hoe dat in zijn werk gaat. Kom kijken!

De Nederlandse Donor Feces Bank (of 'poepbank') van het LUMC zamelt menselijke ontlasting in, bewerkt het en transplanteert het vervolgens bij patiënten met hardnekkige bacteriële infecties. Hoe dat precies in zijn werk gaat, ervaren de bezoekers van de Nacht van Kunst & Kennis zelf. Zij mogen ‘poep’ gaan bewerken, zodat het klaar is om in te brengen bij een patiënt.

Het gaat hier uiteraard niet om echte poep. Bezoekers gaan nep-poep zeven en verdunnen. Deze ‘poep’ bestaat uit chocoladevla en muesli. In de poepbank wordt de echte ontlasting eveneens gezeefd en verdund. Zo is het dun genoeg om met een naald op te zuigen en met een sonde in te brengen in de neus van een patiënt.

Donoren zoeken

Ook zijn er twee donoren aanwezig die vragen beantwoorden over hoe het is om je ontlasting af te staan. Daarnaast draaien de LUMC’ers filmpjes, waarin je kunt zien hoe de bewerkte poep wordt toegediend bij een patiënt. 'Er ligt ook een stapel aanmeldformulieren voor toekomstige donoren', aldus Kuijper. Donoren moeten aan een aantal eisen voldoen. Ze moeten in de regio van Leiden wonen, gezond zijn en niet ouder dan 50 jaar zijn. 'Helaas blijft dan slechts een kleine fractie van de aanmeldingen over en zijn we nog steeds op zoek naar geschikte kandidaten.'

Nieuwe kennis

Kuijper wilde graag meedoen met de Nacht van Kunst & Kennis. Het evenement is voor hem niet alleen een goede manier om mogelijke donoren te vinden. 'Het is mooi om aan de Leidse bevolking te laten zien dat we dit soort behandelingen doen als universitair medisch centrum. We willen iets begrijpen, nieuwe kennis opdoen. We combineren daarom de poeptransplantaties met wetenschappelijk onderzoek. Door de fecestransplantaties leren we veel over het microbioom, de collectie micro-organismen die voorkomt op en in je lichaam. Ze zijn onder meer te vinden in het maag-darmkanaal. Het is interessant om te kijken wat deze micro-organismen precies doen in dit deel van je lichaam en wat we hier nog verder van kunnen leren.'

De stand van Ed Kuijper en zijn team staat op zaterdag 16 september in het restaurant van L.V.V.S. Augustinus (Rapenburg 24, Leiden). 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.