Universiteit Leiden

nl en

Ed Kuijper

Emeritus hoogleraar Experimentele Bacteriologie

Naam
Prof.dr. E.J. Kuijper
E-mail
e.j.kuijper@lumc.nl
ORCID iD
null

Ed J. Kuijper is hoogleraar medische microbiologie en hoofd van de Sectie Experimentele Microbiologie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ook leidt hij het Nederlands Referentielaboratorium voor Clostridium difficile infecties en is mede- oprichter van de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB), gehuisvest in het LUMC. Sinds 2017 geeft hij ook leiding aan het 'Microbiota Platform' dat in het LUMC is opgericht.

Meer informatie over Ed Kuijper

Ed J. Kuijper is hoogleraar medische microbiologie en hoofd van de Sectie Experimentele Microbiologie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Daarnaast leidt hij het Nederlands Referentielaboratorium voor Clostridium difficile infecties en is hij mede-oprichter van de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB), gehuisvest in het LUMC. Sinds 2017 geeft hij ook leiding aan het 'Microbiota Platform' dat in het LUMC is opgericht.

Bacteriële infecties

In het onderzoek staat de bestudering van de epidemiologie en pathogenese van bacteriële infecties centraal met een drietal doelstellingen; karakterisering van antibiotica-ongevoelige bacteriën om de verspreiding van deze bacteriën bij mensen en dieren te bestuderen, onderzoek van virulentiefactoren voor nieuwe therapeutische aangrijpingspunten en onderzoek naar resistentiemechanismen om andere behandelingsmethoden te kunnen ontwikkelen. Veel van deze bacteriën verblijven in het maagdarmkanaal en het onderzoek naar de samenstelling van deze bacteriële flora (microbiota) neemt ook een vooraanstaande plaats in.

Wetenschappelijke carrière

Ed J. Kuijper heeft zijn opleiding Geneeskunde gedaan aan de Universiteit van Amsterdam, gevolgd door een specialisatie Medische Microbiologie. Hij verbleef in 1987 in Centers for Disease Control, Atlanta, Georgia en rondde zijn promotieonderzoek 'Aeromonas-associated diarrhea in The Netherlands' af in 1989. Sinds 2000 is hij als medisch microbioloog werkzaam in het LUMC waar hij als hoogleraar werd benoemd in 2012 met een oratie 'Sporen zoeken en kaartlezen'. In de afgelopen 10 jaar heeft hij verschillende subsidies van nationale en Europese organisaties ontvangen voor wetenschappelijk en klinisch onderzoek op het gebied van C. difficile-infecties en infecties met antibioticaresistente bacteriën. In 2017 richtte hij het 'Microbiota Platform in LUMC' op met vele samenwerkingsverbanden binnen en buiten het LUMC. Hij heeft meer dan 400 publicaties in peer reviewed tijdschriften en hoofdstukken in boeken. Tussen 2009 en 2016, was hij voorzitter van de Europese Studiegroep van Clostridium difficile (ESCGD), die is gecoöpteerd door de European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID). Momenteel leidt hij een nieuwe Europese studiegroep 'Host-microbiota interactions in human and animal medicine'.

Prijzen en eervolle benoemingen

Prof. Kuijper wordt beschouwd als een van 's werelds experts op het gebied van C. difficile, en staat als derde vermeld op Expertscape.com op het gebied van Clostridium difficile (2017).

Emeritus hoogleraar Experimentele Bacteriologie

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 4
  • Medische Microbiologie

Publicaties

Activiteiten

  • MSD Adviseur
  • Valneva Adviseur
  • Vedanta; biotech company Adviseur
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.