Universiteit Leiden

nl en

NWO subsidieert onderzoeksvoorzieningen

NWO heeft in het programma ‘Investeringen NWO-middelgroot’ subsidies toegekend voor de aanschaf van apparatuur, het opzetten van dataverzamelingen en het maken van software en bibliografieën. Van de 31 subsidies gaan er vijf naar voorstellen van de Universiteit Leiden.

Veel onderzoekers in alle disciplines zijn voor hun werk afhankelijk van grote apparaten, dataverzamelingen en nieuwe software. De subsidies van ‘NWO-middelgroot’ bieden hen de mogelijkheid de investeringen te doen die voor individuele groepen vaak te duur zijn. In totaal ontving NWO 79 aanvragen voor deze ronde. Wetenschappers in binnen- en buitenland beoordeelden de voorstellen. 

NWO betaalt maximaal 75 procent van elke subsidie. De universiteit draagt minimaal 25 procent bij. De bijdrage van NWO varieert van 110.000 tot 900.000 euro. Voor investeringen boven 900.000 euro kunnen onderzoekers aanvragen indienen binnen het programma Investeringen NWO-groot.

De Leidse gehonoreerden

Optische bank voor mid-infraroodinstrument MATISSE 

Dr. Walter Jaffe – Astronomie 
De aanvragers richten zich op het ontwerp en de bouw van een gekoelde optische bank voor het mid-infrarood instrument MATISSE voor de Very Large Telescope (VLT) Interferometer van het European Southern Observatory. Met MATISSE kunnen unieke mid-infrarood studies worden gedaan van o.a. planeten rond andere sterren, materie rond zwarte gaten en spectroscopie en imaging van moleculaire schijven rond jonge sterren. 

Extent and organization of the Middle-Assyrian Empire 

Prof.dr. Wilfred van Soldt – Assyriologie 
Het Middel-Assyrische Rijk (1250-1070 v.Chr.) was een van de grote spelers in het Nabije Oosten van de Late Bronstijd en op vele punten de directe voorganger van het neo-Assyrische Rijk, het eerste echte imperium in de wereldgeschiedenis. Ondanks het belang van deze vroege staat, is er betrekkelijk weinig bekend over de machtsstructuren binnen het Rijk. De recente ontdekking van een paleiscentrum in het grensgebied van het Assyrische Rijk op de plek van Satu Qala (in Noord Irak), biedt de mogelijkheid om via archeologische vondsten en studie van oude inscripties helderheid te scheppen. Een team van Leidse en Irakese onderzoekers zal in 2010 beginnen met de systematische opgraving van deze belangrijke vindplaats.

Fluorescentie biosorteerapparaat voor biologische testsystemen 

Prof.dr. Herman Spaink – Wiskunde en Natuurwetenschappen 
Een beperking van biologisch en farmaceutisch onderzoek is de snelheid waarmee een grote groep organismen kan worden geanalyseerd voor cellulaire details. Met een nieuw ontwikkeld instrument (COPAS) is het nu mogelijk om zeer snel afbeeldingen te verkrijgen van testorganismen zoals zebravisembryo’s en plantenzaden. Deze technologie zal worden toegepast in diverse onderzoeken naar gentechnologie van planten, de studie van orgaanontwikkeling, en ziektemodellen waarbij gebruik wordt gemaakt van de zebravis, zoals kanker en tuberculose. 

Ademende eiwitten: enzymdynamiek zichtbaar maken met NMR 

Dr. Marcellus Ubbink – Protein Chemistry 
Enzymen, de biomoleculen die vele levensprocessen versnellen, zijn dynamisch; tijdens de katalyse van chemische reacties veranderen ze van vorm en beïnvloeden zo het eindresultaat. De verbeterde spectrometer voor kernspinresonantie (NMR) zal worden gebruikt om die vormveranderingen zichtbaar te maken en zo te kunnen begrijpen hoe enzymen hun werk doen. 

A Little Green Machine for High Performance Parallel Multipurpose Supercomputing using Graphical Processing Units  

Dr. Lex Wolters – Informatica 
Deze investering betreft de hardware voor de bouw van een energie-efficiënte, op graphicsprocessoren (GPUs) gebaseerde supercomputer. De aanvragers gaan met deze supercomputer algoritmen bestuderen om graphicsprocessoren optimaal te kunnen gebruiken voor berekeningen – met name N-deeltjes berekeningen – uit verschillende vakgebieden, zoals astrofysica, meteorologie en wiskunde. 

Samenwerking

In een geval gaat de subsidie naar een samenwerkingsverband waaraan de Universiteit Leiden deelneemt. De hoofdaanvrager van dit project zit aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 

Dataand Tradition: The hebrew bible as a linguistic corpus and as a literary composition

Prof.dr. Eep Talstra, VU en dr. Wido van Peursen,Leids Instituut voor Godsdienstwetenschappen (LIRS)
Dit project beoogt de verrijking van databases met Aramese en Hebreeuwse (Bijbel)teksten. Het doel is om twee belangrijke componenten van de Bijbelwetenschap, met aan de ene kant de taalkundige overwegingen (woordgebruik, grammatica etc.) en aan de andere kant de wetenschappelijke interpretaties van Bijbelse teksten, met elkaar te verbinden. 

(9 maart 2010/SH)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.