Universiteit Leiden

nl en

Yra van Dijk

Hoogleraar

Naam
Prof.dr. Y. van Dijk
Telefoon
+31 71 527 2625
E-mail
y.van.dijk@hum.leidenuniv.nl

Yra van Dijk coördineert momenteel een internationaal onderzoeksproject over Digital Memory of the Shoah en een minorprogramma in 'Cultural Memory of War and Conflict'. In 2018 publiceerde ze een veelgeprezen monografie over het oeuvre van de Duits-Nederlandse auteur Arnon Grunberg in het licht van het Shoah-geheugen en trauma van de tweede generatie.

Meer informatie over Yra van Dijk

Onderzoek

Het onderzoek van Yra van Dijk naar speelt zich af langs drie hoofdlijnen: Nederlandse literatuur, culturele herinnering en media&materialiteit.

Media en materialiteit

Na een promotie aan de Universiteit van Amsterdam op de betekenis van het typografisch wit in de moderne poëzie (Leegte die ademt, Vantilt 2006), bleef Yra van Dijk onderzoek doen naar de materialiteit van literatuur en naar digitale literatuur, in een internationaal HERA-onderzoek en met publicaties in onder andere Poetics (2014). De relatie tussen de techno-culturele omgeving en literaire teksten staat ook centraal in haar recente publicaties over Eline Vere en over Mijn zuster de negerin van Cola Debrot (Spiegel der Letteren, 2017). In een recente bijdrage aan de bundel Book presence in the digital age (Bloomsbury, te verschijnen in 2018) met haar promovenda Emma de Vries samen onderzoekt ze de relatie tussen materialiteit en hermeneutiek aan de hand van de roman S.

De roman

Ze maakte onder andere Draden in het donker, een handboek over intertekstualiteit, en samen met Thomas Vaessens ook Reconsidering the Postmodern. European Literature Beyond Relativism (AUP, 2011), waarin de hedendaagse Europese roman in een comparatief licht werd beschouwd. Dat comparatieve perspectief is een constante in haar publicaties, waarin ze tracht de Nederlandse literatuur te verbinden aan internationale ontwikkelingen en werken. Zie bijvoorbeeld deze bijdrage aan Comparative Literature samen met Stephan Besser, over globalisering in het oeuvre van Dave Eggers en Arnon Grunberg.

Het werk van Arnon Grunberg staat ook centraal in een monografie die in 2018 verschijnt bij Nijgh en Van Ditmar. Afgrond zonder vangnet. Liefde en geweld in de romans van Arnon Grunberg is een uitgebreide studie naar dat oeuvre, onder andere in het licht van de herinnering aan de Shoah. Een voorbeschouwing vindt u hier.

Cultural Memory

Culturele herinnering keert terug als benadering in veel van het bovenstaande. Zo ging het bij Mijn zuster de negerin om de vraag hoe de slavernij geschiedenis in het landschap werd 'geschreven'. En een bijdrage aan de bundel Literature and Multimedia in late 20th and 21st Century Europe (2014) richtte zich bijvoorbeeld op de wijze waarop digitale literatuur het verleden representeert. Ook haar onderwijs, zoals in de minor Cultural Memory of War and Conflict, richt Van Dijk zich op moderne herinneringscultuur en met name de Shoah in literatuur en beeldende kunst. Zij coördineert een NWO internationaliseringsprogramma (2017-2020) naar Digital Memory of the Shoah, waarin partners uit zes Europese landen samenwerken.

Hoogleraar

  • Faculteit der Geesteswetenschappen
  • Centre for the Arts in Society
  • Moderne Nederlandse L&C

Werkadres

P.N. van Eyckhof 1
2311BV Leiden
Kamernummer 2.01

Contact

Publicaties

  • NRC Handelsblad recensent

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie