Universiteit Leiden

nl en

Laura Steenbergen

Universitair Docent

Naam
Dr. L. Steenbergen
Telefoon
+31 71 527 3875
E-mail
l.steenbergen@fsw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-2659-4981

Laura Steenbergen doet onderzoek naar de microbiota-darm-brein as en de invloed hiervan op mentale processen en ervaringen. 

Meer informatie over Laura Steenbergen

Laura Steenbergen doet onderzoek naar de microbiota-darm-brein as en de invloed hiervan op mentale processen en ervaringen.

Onderzoek

Laura doet voornamelijk onderzoek naar de microbiota-darm-brein as en de invloed hiervan op mentale processen en ervaringen. Ze onderzoekt bijvoorbeeld of, en eventueel hoe, de samenstelling van de darmmicrobiota (i.e., darmflora), en interventies als pro- en antibiotica, invloed hebben op hoe mensen zich voelen en gedragen. Ook bekijkt ze de betrokkenheid van de nervus vagus in het ervaren van emoties en het nemen van beslissingen. In bredere zin ligt Laura's interesse in welzijn en onderzoek naar gevoeligheid en preventie in relatie tot mentale klachten. Laura heeft een passie voor openheid en 'onverwachte hoeken'; ze brengt graag ogenschijnlijk verschillende disciplines bij elkaar om een bijdrage te leveren aan de wetenschap en publieke kennis. Naast haar onderzoek verzorgt Laura onderwijs en begeleiding aan bachelor- en masterstudenten Psychologie, en de postmaster opleiding tot Klinisch Psycholoog (RINO). Ze interacteert daarnaast via (publieks)lezingen en media graag met een breed publiek en dient regelmatig als klankbord met betrekking tot onderwerpen als (wetenschappelijke) integriteit en sociale veiligheid.

Loopbaan

Laura studeerde Psychologie aan de Universiteit Leiden, waar ze in 2016 ook haar PhD in de Cognitieve Psychologie (specifiek: Cognitive Enhancement) behaalde. In haar promotieonderzoek richtte ze zich op de invloed van hersenstimulatie en voedingssupplementen op (sociaal) cognitieve vaardigheden. Na haar promotie ontving ze een zogenoemde “Amsterdam Brain and Cognition Talent Grant” waarmee ze haar onderzoek naar de microbiota-darm-brein as, de mechanismen die deze as vormen, en de implicaties daarvan met betrekking tot mentaal welzijn verder kon verdiepen. In 2018 vertrok ze naar de Ohio State University om de invloed van de nervus vagus op de microbiota-darm-brein as te onderzoeken en in 2019 werkte ze als gastonderzoeker aan het Oxford Center for Emotion and Affective Neuroscience aan onderzoek naar de invloed van pro- en antibiotica op cognitieve- en affectieve verwerkingsprocessen. Gelijktijdig startte Laura als universitair docent Klinische Psychologie aan de Universiteit Leiden, waar ze voortgenoemd onderzoek voortzet. Voor haar werk ontving ze diverse (populair) wetenschappelijke beurzen, prijzen en nominaties, zo ontving ze in 2018 bijvoorbeeld een NWO Veni beurs ("Mind the Microbes!") en de” Young Scientist award” van de European Society for Cognitive and Affective Neuroscience.

Subsidies en prijzen

2019: Leids Universiteits Fonds Gratama-Stichting project grant ("The microbiota-gut-brain axis in preventing stress-related disorders: antibiotics, cytokine activity, and cognitive reactivity to emotion").

  • 2018: Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Veni beurs ("Mind the Microbes! Toward an understanding of the human microbiota-gut-brain axis and its potential for promoting mental health").
  • 2017: Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek ZonMw Enabling Technologies Hotels Public-Private Hotel grant ("Understanding gut feelings: Metabolomics insight in the effects of probiotics on cognitive functioning and mental well-being")
  • 2017: Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen van der Gaag beurs (tbv werkvisite an Ohio State University)
  • 2017: Amsterdam Brain and Cognition Talent Grant ("Understanding gut feelings: Probiotics and Cognition)

Universitair Docent

  • Faculteit der Sociale Wetenschappen
  • Instituut Psychologie
  • Klinische Psychologie

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden
Kamernummer 2B31

Contact

Publicaties

  • DeSpreker.nl Publieke lezingen
  • Stichting Mind Mood Microbes Voorzitter bestuur
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.