Universiteit Leiden

nl en

Laura Steenbergen op NPO Radio 1 over negatieve emoties en antibiotica

Een bacteriële infectie hebben we allemaal weleens en gelukkig bestaan daar antibiotica voor. Maar pas op met het gebruik daarvan: je loopt een grotere kans op een depressie. Antobiotica maak vatbaarder voor negatieve emoties, volgens darm-brein onderzoeker Laura Steenbergen (Klinische Psychologie). Daarover praat zij bij Nieuwsweekend op NPO Radio 1.

Nieuwsweekend NPO Radio 1

Antibiotica maakt vatbaarder voor negatieve emoties (16 juli 2022)

Laura Steenbergen heeft als doel cognitieve prestaties te verbeteren op gezonde en veilige manieren. Dit helpt om te leren gaan met eisen van onze omgeving en draagt bij tot een gelukkig leven. Steenbergen onderzoekt hoe de nervus vagus in verband staat met cognitie en emotie en hoe darmbacteriën psychologische processen en ons gedrag beïnvloeden. Daarover vertelt ze in diverse media.

Meer in de media

Radio Weetlust

Darm-brein onderzoeker Laura Steenbergen (Klinische Psychologie) onderzoekt hoe darmbacteriën allerlei processen in ons lichaam beïnvloeden. Ze focust op de hersenen, onze gedachten en gevoelens, en gedrag dat daaruit volgt. Wat zegt jouw ontlasting over hoe je in je vel zit? Beluister een uur met Steenbergen in Radio Weetlust over het microbioom.
Microbioom (27 juni 2022)

Nieuwsweekend NPO Radio a

Als we gestrest zijn, uit zich dat ook vaak in buikpijn of in continue naar de WC moeten. Wetenschappers denken zelfs dat onze darmflora van invloed is op het ontstaan van depressies. Laura Steenbergen onderzoekt de invloed van probiotica en antibiotica op onze geestelijke gezondheid.
Word je van antibiotica depressief? (25 juli 2020)

Medidact

Dat er een relatie is tussen de bacteriën in het maagdarmkanaal en de hersenen is bekend. Laura Steenbergen doet sinds 2014 onderzoek naar deze 'darm-brein-as': 'Het is bij uitstek een onderzoeksveld waarin heel verschillende disciplines moeten samenwerken.'
Steeds meer onderzoek naar de darm-brein-as

Radar+ 

'We denken dat aandoeningen als depressie tussen de oren zitten, maar misschien kijken we wel op de verkeerde plek.' Steenbergen onderzoekt hoe bacteriën in de darmen onze hersenen beïnvloeden en daarmee ons gedrag en onze gevoelens.
Hemelbestormers: Laura Steenbergen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.