Universiteit Leiden

nl en

Bram Koster

Hoogleraar Ultrastructurele en moleculaire beeldvorming

Naam
Prof.dr.ir. A.J. Koster
Telefoon
+31 71 526 9294
E-mail
a.j.koster@lumc.nl

Abraham (Bram) J. Koster is hoogleraar Ultrastructurele en Moleculaire Beeldvorming en hoofd van de Sectie Elektronen Microscopie bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij is ook hoogleraar Nano- en biobeeldvormingstechnieken bij de Faculteit Wis- en Natuurkunde.

Meer informatie over Bram Koster

Abraham (Bram) J. Koster is hoogleraar Ultrastructurele en Moleculaire Beeldvorming en hoofd van de Sectie Elektronen Microscopie bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij is ook hoogleraar Nano- en biobeeldvormingstechnieken bij de Faculteit Wis- en Natuurkunde. 

Microscopie

Microscopie is een techniek die van groot belang is voor het begrijpen van biologische processen die plaatsvinden in weefsel en cellen. Ook is het mogelijk om de structuur en onderlinge samenhang te bestuderen van moleculen. De combinatie van licht- en elektronenmicroscopie is van belang om de biologische processen die in ons lichaam plaatsvinden beter te begrijpen en, in geval van ziekte, te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om in deze processen in te grijpen. Het onderzoek van de Sectie Elektronen Microscopie richt zich enerzijds op het ontwikkelen van nieuwe technologieën en anderzijds op het zo goed mogelijk aanpassen van bestaande methodes om, in samenwerking met andere onderzoekgroepen, ziektes met haar onderliggende oorzaken beter te begrijpen.

Wetenschappelijke carrière

Bram Koster heeft natuurkunde gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft. Na afronding van zijn promotie (June 6, 1989 - ‘Autotuning of a transmision electron microscope’) is hij twee jaar projectleider geweest bij Tietz Video and Image Processing GmbH (TVIPS GmbH, Gauting, nabij München, Duitsland), een bedrijf gespecialiseerd in automatisering van instrumentatie. Tussen 1991 en 1993 was hij post-doc bij de Universiteit van California at San Francisco (UCSF) waar hij in de groep van David Agard werkte aan methodes om cellulaire structuren in 3D af te beelden met behulp van elektronen-microscopie. In 1993 keerde hij terug naar Europa en was hij tot en met 1997 verbonden aan het Max-Planck-Institüt für Biochemie in Martinsried (nabij München, Duitsland) waar hij werkte aan methodes om eiwitstructuren in 3D af te beelden met cryo-elektronen-tomografie. Tussen 1998 en 2003 was hij als universitair docent onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht waar hij een eigen groep opzette voor het afbeelden van celbiologische structuren in 3D. In 2004 werd hij aldaar universitair hoofddocent. Vanaf 1 januari 2006 is hij werkzaam aan het LUCM, waar hij op 1 mei 2008 als hoogleraar aangesteld werd. Op 15 mei 2009 gaf hij zijn oratie ‘Cellen in een ander licht zien’. Sindsdien is hij hoofd van de Sectie Elektronen Microscopie, dat onderdeel is van de afdeling Cell and Chemical Immunology. Sinds 1 september 2015 is hij Directeur van het Netherlands Center for Electron Nanoscopy (NeCEN).

Al meer dan 25 jaar is Bram Koster betrokken bij allerlei verschillende aspecten van microscopie en elektronen-microscopie. Zijn eigen wetenschappelijke bijdragen liggen met name op het gebied van automatisering van de stappen die nodig zijn om 2D- en 3D-datasets te genereren van biologische structuren. De methode die hij tijdens zijn promotie heeft ontwikkeld om transmissie elektronenmicroscopie automatisch scherp te stellen, wordt vandaag de dag toegepast in veel software pakketten die transmissie-microscopen besturen. 

Het onderzoek dat hij in samenwerking met andere groepen heeft verricht, is divers, variërend van zeer snel data opnemen, het afbeelden van virus-geïnduceerde replicatie-organellen in de cel tot het afbeelden van structuren in nier-organoïden, het afbeelden van moleculaire componenten die betrokken zijn bij het afweersysteem. 

Hij heeft ruim 120 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan en bekleedde verschillende nationale en internationale functie bij wetenschappelijke organisaties. Hij nam deel aan een groot aantal nationale en internationale onderzoeksprojecten, zowel op het gebied van de biologie alsmede nanotechnologie. 
Bram Koster zit in de redactieraad van het tijdschrift Journal Structural Biology.

Prijzen en eervolle benoemingen

Bram Koster was Research Fellow van de Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW) tussen 1999 en 2003. In 1998 werd hij ondersteund door het Innovatiefonds van de Universiteit Utrecht.

Hoogleraar Ultrastructurele en moleculaire beeldvorming

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 4
  • Cel en Chemische biologie

Werkadres

LUMC Onderzoeksgebouw
Einthovenweg 20
2333 ZC Leiden
Kamernummer S1-P

Contact

Hoogleraar Nano- en biobeeldvormingstechnieken

  • Wiskunde en Natuurwetenschappen
  • NECEN

Gast

  • Wiskunde en Natuurwetenschappen
  • Leiden Inst of Advanced Computer Science

Werkadres

Snellius
Niels Bohrweg 1
2333 CA Leiden

Contact

Geen relevante nevenwerkzaamheden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.