Universiteit Leiden

nl en

Samen leren over elektronenmicroscopie

Chinese en Leidse wetenschappers kwamen samen in Leiden om zich samen te buigen over de fijne kneepjes van moderne beeldtechnieken.

Van 17 tot en met 19 oktober bezocht een zevenkoppige Chinese delegatie de Leidse onderzoeksfaciliteit NeCEN voor een gezamenlijk programma. In workshops en excursies wisselden beide partijen kennis uit over een van de modernste microscopietechnieken die wetenschappers momenteel ter beschikking hebben voor biologische monsters: cryo-elektronentomografie (CryoET).

Gespecialiseerde kennis

NeCEN opende in 2012 in Leiden haar deuren. Wetenschappers en bedrijven kunnen er hun monsters driedimensionaal in beeld brengen met behulp van CryoET. NeCEN beschikt daartoe over twee zeer moderne Titan Krios-microscopen en de bijbehorende apparatuur om data te verwerken. Er zijn wereldwijd niet veel van deze geavanceerde microscopen in gebruik, en om de apparaten te bedienen is veel gespecialiseerde kennis nodig.

Cryo-elektronentomografie is sterk in opkomst in China, vertelt NeCEN operations manager Susanne Roodhuyzen, en ook Tsinghua Universiteit ziet de techniek als de toekomst. De Chinese universiteit beschikt dan ook over drie Titan Krios-microscopen, waar ze succesvol mee werkt.

Sterke Leidse basis in tomografie

Doel van de workshop was dan ook van elkaar te leren. ‘Leiden heeft een sterke basis en lange geschiedenis in tomografie. Tsinghua wilde meer te weten komen over Leiden en over NeCEN.’ Meer specifiek was de Chinese delegatie geïnteresseerd in het werk van Bram Koster, hoogleraar aan het LUMC en tot 1 november wetenschappelijk directeur van NeCEN. Koster is een voorloper op het gebied van Cryo Correlatieve & Licht Electronenmicroscopie en CryoET. Tijdens de workshops vertelde hij onder andere over de technologische ontwikkelingen op het gebied van hardware in zijn onderzoeksgroep.

Chinese expertise: data opnemen

Ook voor NeCEN was het bezoek leerzaam, aldus Ludo Renault, hoofd van de NeCEN faciliteit. ‘De Chinese collega’s zijn erg geavanceerd in het opnemen van data op de Titan Krios-microscopen. Dit komt door hun integratie, optimalisatie en ontwikkeling van software. Ook is de Tsinghua computing infrastructuur en dataopslag zeer sterk ingebed. Daarvan kunnen we in Leiden veel leren.’

‘We kijken met enthousiasme terug op een geslaagde workshop. Bram Koster is uitgenodigd om een lezing te geven aan Tsinghua University en we hebben best practices gedeeld. Bovendien is er gesproken over de uitwisseling van staf en studenten, en over gezamenlijke trainingen en samenwerkingsprojecten die hieruit kunnen voortvloeien’, besluit Roodhuyzen.  

Partneruniversiteit

De Universiteit Leiden is partneruniversiteit met de Tsinghua Universiteit. Zo zijn er onder meer studentenuitwisselingen en Summer Schools. Ook de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen werkt veel samen met deze universiteit uit de Chinese hoofdstad Beijing, onder meer in gecombineerde onderzoeksportfolio’s.

Wereldwijde belangstelling voor NeCEN

NeCEN wordt gezien als een excellent centrum en maakt onderdeel uit van iNEXT  en Instruct , waardoor gesubsidieerde toegang mogelijk is. Behalve van de Chinese universiteit Tsinghua heeft NeCEN delegaties ontvangen uit Indonesië, Taiwan, Japan. Ook komen regelmatig bezoekers uit alle windstreken om te leren hoe NeCEN georganiseerd is en draait. Er is interesse vanuit zowel de academische wereld als het bedrijfsleven, omdat NeCEN vrij toegankelijk is.

Eveneens in oktober organiseerde NeCEN de 2e Instruct Workshop on CryoEM Best Practices. Vanuit heel Europa, maar ook uit Australie en Brazilië kwamen sprekers en deelnemers hun ervaringen delen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.