Universiteit Leiden

nl en

Wat zijn de voor- en nadelen van arbeidsmigratie?

In de EU barst het van de werknemerstekorten. Arbeidsmigranten en asielzoekers zouden dit gat kunnen vullen en eventuele problemen oplossen. Maar, zegt hoogleraar economie Olaf van Vliet, de voor- en nadelen die worden afgewogen moeten we expliciet maken. 'Nu is de boodschap in campagnes louter: meer of minder migranten.'

'Ik zou willen dat verkiezingscampagnes een vollediger beeld geven van voor- en nadelen van arbeidsmigratie', zegt Olaf van Vliet tegen FD. 'De komende jaren telt alleen al Nederland honderdduizenden vacatures. Voor de korte termijn kun je dat ten dele oplossen met arbeidsmigratie.'

Want wat zijn de voordelen van arbeidsmigratie? Van Vliet benoemt meer winst voor werkgevers, een groeiende economie, meer belastingsinkomen voor de overheid en goedkopere diensten door bredere beschikbaarheid. 

'Als een politicus oproept tot minder arbeidsmigratie met als argument de krappe huizenmarkt of de hoge bevolkingsdichtheid, 'moet hij er ook bij zeggen dat dan het bbp kan dalen', vindt Van Vliet.' (FD)

Meer lezen?

Bovenstaande citaten zijn afkomstig uit een klein fragment van een groter artikel genaamd: 'Grenzen dicht voor asielzoekers, poorten open voor arbeidsmigranten'. Wil je het hele artikel lezen? Bezoek dan de website van het FD.

Foto door Tim Mossholder via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.