Universiteit Leiden

nl en

Olaf van Vliet op NU.nl over inflatie en stijgende CAO-lonen

Aan de onderhandelingstafels voor nieuwe CAO’s worden forse loonstijgingen afgesproken om het koopkrachtverlies als gevolg van de inflatie te compenseren. Tegelijkertijd wordt gevreesd dat deze loonstijgingen de inflatie nog verder aanwakkeren. Hoogleraar economie Olaf van Vliet duidt de ontwikkelingen op NU.nl.

De Europese Centrale Bank (ECB) probeert de inflatie onder controle te krijgen door de rente te verhogen. Vanwege de substantiële stijgingen van de CAO-lonen wordt gevreesd voor de zogenoemde loon-prijsspiraal. De stijging van de CAO-lonen helpen niet bij het beteugelen van de inflatie, aldus Van Vliet. "Maar dat is natuurlijk niet de enige factor die van invloed is op de inflatie. Zo moet er ook rekening worden gehouden met het begrotingsbeleid van de overheid. En met de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor de lonen hoog blijven. Dat heeft allemaal effect op de inflatie", benadrukt Van Vliet. "Zolang de krapte er is, zal er sprake zijn van een opwaartse druk op de lonen. Het is een kwestie van vraag en aanbod."

Lees het volledige artikel op NU.nl: https://www.nu.nl/economie/6269962/lonen-stijgen-flink-door-ondanks-advies-om-gas-terug-te-nemen.html

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.