Universiteit Leiden

nl en

Olaf van Vliet op NPO Radio 1 over de gevolgen van arbeidsmigratie voor economie én samenleving

De Europese Commissie ziet meer arbeidsmigratie als een oplossing voor de oplopende personeelstekorten, maar de Nederlandse Arbeidsinspectie stelt dat dit geen houdbaar verdienmodel is. Hoogleraar economie Olaf van Vliet bespreekt op NPO Radio 1 de voor- en nadelen van arbeidsmigratie voor de economie én de samenleving.

De voor- en nadelen van arbeidsmigratie zijn ongelijk verdeeld in de samenleving. Arbeidsmigranten verkleinen de personeelstekorten en leveren door het werk dat zij verzetten een positieve bijdrage aan de economie. Tegelijkertijd zorgt een toename van het aantal arbeidsmigranten voor bijvoorbeeld meer druk op de woningmarkt. De vraag is hoe de voor- en nadelen van meer arbeidsmigratie tegen elkaar opwegen. Volgens Van Vliet zou het verstandig zijn om deze voor- en nadelen per sector of beroep waar sprake is van een personeelstekort preciezer in kaart te brengen. Op basis daarvan kunnen explicietere afwegingen worden gemaakt.

Daarnaast benadrukt Van Vliet dat arbeidsmigratie niet de enige mogelijkheid is voor het verkleinen van de personeelstekorten. Ook het verhogen van de productiviteit zou een goede oplossing zijn.

In de uitzending gaat Olaf van Vliet hierover in gesprek met presentator Tijs van den Brink, SP-Kamerlid Bart van Kent en Deltalinqs-voorzitter Victor Van der Chijs.

De uitzending van het NPO Radio 1 programma ‘Dit is de Dag’ is terug te luisteren via: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/dit-is-de-dag/95fd500c-4608-4b4c-a0e5-cccb87cc971a/2022-05-09-is-meer-arbeidsmigratie-noodzakelijk-om-het-personeelstekort-op-te-lossen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.