Universiteit Leiden

nl en

De faculteit tijdens de Nacht van Kunst & Kennis Leiden

Op 20 september wordt de Leidse binnenstad omgetoverd tot de Nacht van Kunst & Kennis met de Ig Nobel battle, talkshows, nachtcolleges, muziek, kunst en experimenten. Bijdragen vanuit de faculteit komen van onder anderen Jan Zaanen, Vincent Icke, Menno Schilthuizen, Ionica Smeets, Bas Haring, Ria Mustafa, Peter Klinkhamer, Young Choi en Frank Takes. De activiteiten zijn verspreid over tien locaties, waaronder de Hortus botanicus en de Oude Sterrewacht.

Wetenschap en maatschappij ontmoeten elkaar in de Leidse Nacht van Kunst & Kennis op 20 september. Het programma met maar liefst 100 acts barst los vanaf 19:30 uur. Hieronder een greep uit het programma met de bijdragen van onderzoekers vanuit de faculteit der wiskunde en natuurwetenschappen.

Nachtcollege - Darwin's Peepshow

In geuren en kleuren doet Menno Schilthuizen uit de doeken wat geslachtsdelen onthullen over evolutie, biodiversiteit en onszelf. Menno toont piemels met stekels en aanhangsels om vijandelijk sperma te verwijderen en legt uit waarom spinnen in een klein webje masturberen.

Tijd: 22:45 uur
Locatie:  Museum Boerhaave

Lees meer

Tussen Kunst & Kennis

Wetenschappers en kunstenaars die zich begeven op het snijvlak van kunst en kennis verzamelen zich in Museum De Lakenhal voor de Tussen Kunst & Kennis lezingen. Ontstaat een muziekstuk enkel uit emotie of kan je prima een tophit scoren met wiskundige hitsingle-wetmatigheden?

Tijd: 22:30 uur
Locatie:  Museum de Lakenhal

Lees meer

De Nederlandse Ig Nobel Night

Precies twee dagen na de uitreiking van de Ig Nobel prijzen op Harvard vindt de Ig Nobel Night tijdens de Nacht plaats. De Ig Nobel prijzen worden uitgereikt aan wetenschappers die onderzoek hebben gedaan dat je eerst aan het lachen maakt en dan aan het denken zet. Denk aan onderzoek naar zwevende kikkers, liggende koeien en necrofilie bij eenden. Alumna en wiksundemeisje Ionica Smeets neemt het tijdens de Ig Nobel battle met een 24/7 lezing (24 seconden en 7 woorden) op tegen Roeland Merks (mathematische biologie).

Tijd: 21:00 uur
Locatie:  Stadsgehoorzaal

Lees meer

Nachtcollege - Zwarte gaten en gloeilampen

De Leidse professor Jan Zaanen hoort bij de international top en is dol op Hawking’s theorie over het zwarte gat dat zich gedraagt als een gloeilamp. Hij praat je bij over de allermodernste ontwikkelingen in de natuurkunde. Over de stralen van het zwarte gat en het wezen van materie. Deze theoretisch fysicus en Spinozalaureaat gaat door waar Robbert Dijkgraaf ophoudt met zijn kleurrijke uitleg van Hawking’s ontdekking.

Tijd: 21:30 uur
Locatie:  Museum Boerhaave

Lees meer

Universiteit van de Leek - Kunstgebitten, machines en stof

Rijksmuseum Volkenkunde behuist tijdens de Nacht van Kunst & Kennis de Universiteit van de Leek. Hier worden grote, complexe onderwerpen in een halfuur uitgelegd, en nog leuk ook. Bas Haring, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden en bekend van Proefkonijnen en Kaas en de evolutietheorie, bespreekt computers en hoe die steeds meer op de mens gaan lijken. Ze praten, luisteren, geven advies.. Worden ze slimmer dan wij?

Tijd: 21:30 uur
Locatie:  Rijksmuseum Volkenkunde

Lees meer

Freezing Physics

Altijd al eens willen weten hoe een banaan, ballonen of zelfs je eigen hand zich gedraagt bij -196°C? Freezing Physics bestaat uit spectaculaire experimenten met vloeibare stikstof! Stichting Rino reist door heel Nederland om Freezing Physics te laten zien. De show bestaat uit spectaculaire proeven met vloeibare stikstof. Temperaturen van -196°C maken de leukste dingen mogelijk!

Tijd: 19:30 tot 00:45 uur
Locatie:  Scheltema Complex

Lees meer

Van Molecuul tot Medicijn - Minicolleges

Ontdek hoe de keten van medicijnontwikkeling nu precies in elkaar zit. Van moleculair spoorzoeken en matchmaken met cafeïne, tot onderzoek op menselijke cellen, zebravisjes en de mens zelf. Het zijn allemaal essentiële stappen bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Volg mini-colleges van o.a. Ad IJzerman, en prof. Hans Tanke van het LUMC, doe zelf proefjes met de kleinste moleculen, bekijk experimenten op een gekweekt stukje huid en ervaar hoe een nieuw geneesmiddel wordt onderzocht op gezonde vrijwilligers, zoals jijzelf!

Tijd: 20:15 uur
Locatie:  Hortus botanicus

Lees meer

Talkshow 'De Kennis Draait Door' - Big Data, Big Deal!

Grote datasets kunnen enorm waardevol zijn. Levensreddend zelfs. Als een chirurg directe toegang heeft tot essentiële medische gegevens van een patiënt, bijvoorbeeld. Maar gaat onze privacy dan niet totaal naar de knoppen? En ligt ons hele hebben en houden straks dan op straat? Nogal een Big deal, die Big Data. Promovendus in Advanced Computer Sciences Frank Takes vertelt ons alles over de mogelijkheden.

Tijd: 21:15 uur
Locatie:  Academiegebouw

Lees meer

Talkshow 'De Kennis Draait Door' - Op leven en dood

Tinkebell, kunstenares, en Wouter Bruins, bioloog, hebben iets gemeen. Ze vinden het beiden niet oké dat mannetjeskuikens de nek om wordt gedraaid wegens desinteresse van pluimveehouders en de biologische markt. Zij uitte dat door te dreigen zestig kuikentjes door een versnipperaar te halen. En hij besloot een methode te ontwikkelen om in het ei al te bepalen of het embyo een mannetje of een vrouwtje is. Ieder zo z’n ding. Tijdens ‘Op leven en dood’ geven zij hun kijk op hoe techniek verandert hoe we naar leven en dood kijken.

Tijd: 23:15 uur
Locatie:  Academiegebouw

Lees meer

Meer weten?

Koop een ticket en kom naar de  Nacht van Kunst & Kennis op zaterdag 20 september 2014.

Discussieer mee via Twitter
@kunstenkennis |  #NKK14

Facebookpagina 
Nacht van Kunst & Kennis

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.