Logo Universiteit Leiden.

nl en

Kunst en cultuur

Links staan de colleges gerangschikt naar datum van het eerste college. Er is op dit moment maar één collegereeks filosofie en religie waarvoor u zich nog kunt inschrijven. Eind mei, begin juni verschijnen de aanmeldingsformulieren bij elke collegeserie.

Van augustus 2018 t/m januari 2019 biedt HOVO colleges op het gebied van kunst en cultuur: van algemene kunstgeschiedenis door Kathleen Nieuwenhuisen tot hedendaagse ontwikkelingen door Juliette Verhofstad. Waarbij deze laatste colleges vooral over kunst zullen gaan met een conceptueel karakter, maar dat is dan ook een heel belangrijk aspect van de moderne kunst geworden.

Wie zich liever in een bepaalde kunstenaar of kunststijl verdiept kan ook het nodige vinden in het programma. Zo is er een korte reeks over het werk van Caravaggio en zijn invloed op andere kunstenaars, vooral in Nederland. Zoran Kwak sluit deze reeks af met een rondleiding door de expositie in het Centraal Museum, Utrecht. Ernest Kurpershoek neemt u mee naar Italië, als het ware. Hij toont fresco’s uit Toscane en Umbrië. En in januari kunt u een kunststijl bestuderen die zelden in cursussen wordt aangeboden: de rococo. Kunst met een gemaskerd gezicht, zo meent Kathleen Nieuwenhuisen.

Maar er is niet alleen westerse beeldende kunst, Bert Mooiman zal het Weihnachtsoratorium van Bach bespreken en de vele cantates die er deel van uit maken. En Luit Mols die betrokken is bij de expositie Glans en geluk -islamitische kunst in het Gemeentemuseum Den Haag - zal met u deze expositie bezoeken en met enkele andere docenten voorbereiden in een reeks colleges over aardewerk, miniaturen, muziek, poëzie, enz.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie