Universiteit Leiden

nl en

Centrum voor Nederlandse Politiek en Bestuur

Podcast

In de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 start het CNPB met een onregelmatig verschijnende podcastserie ‘Het spel & de macht’.

In elke aflevering spreken we met twee Leidse wetenschappers die onderzoek doen naar verkiezingen. De presentatie is in handen van Paul Maas (student Journalistiek & Nieuwe Media) en Simon Otjes (universitair docent Nederlandse politiek). Deze productie komt tot stand in samenwerking met studenten Journalistiek & Nieuwe Media.

Extra aflevering: Protest, politiek, partijen en programma's (paneldiscussie)

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen organiseerde het Centrum voor Nederlandse Politiek en Bestuur (CNPB) van de Universiteit Leiden een paneldiscussie. Jaap de Jong, Wimar Bolhuis, Maartje Janse, Marijn Nagtzaam en Simon Otjes presenteerden hun inzichten over de campagne, partijen, verkiezingsprogramma’s, protest & politiek, voorkeursstemmen en dimensies in de Nederlandse politiek. Daarna beantwoordden zij vragen van het publiek. De discussie stond onder leiding van Tom Louwerse.

Aflevering 4: Wat (te) doen (in) televisiedebatten?

Jaap de Jong, hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media bij het Leiden University Centre for Linguistics, en Annemarie Walter, onderzoeker aan de Saxion Hogeschool en universitair docent aan de University of Nottingham, gaan in op het belang van televisiedebatten voor de campagnes van politieke partijen.

Aflevering 3: Hoe weerbaar is onze democratie?

Rechtsgeleerde Bastiaan Rijpkema en politicoloog Peter Castenmiller over de confrontatie tussen democratie en niet-democratische partijen en bewegingen.

Aflevering 2: Hoe verandert de politiek in crisistijd?

Hoogleraar Publieke Instituties en Governance Arjen Boin en zelfstandig politiek historicus Peter Bootsma gaan in op de moeilijkheid van regeren in roerige tijden.

  • Arjen Boin Hoogleraar Publieke Instituties en Openbaar Bestuur
  • Peter Bootsma

Aflevering 1: Waarom houden we eigenlijk verkiezingen?

Historicus Anne Heyer en politicoloog Tom Theuns over het waarom van verkiezingen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.