Universiteit Leiden

nl en

Wouter Veenendaal

Universitair hoofddocent

Naam
Dr. W.P. Veenendaal
Telefoon
+31 70 800 3392
E-mail
w.p.veenendaal@fsw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-5572-4669

Wouter Veenendaal is als Bijzonder Hoogleraar Koninkrijksrelaties en Universitair Hoofddocent Vergelijkende Politicologie verbonden aan het Instituut Politieke Wetenschap.

Meer informatie over Wouter Veenendaal

Wouter Veenendaal is Bijzonder Hoogleraar Koninkrijksrelaties en Universitair Hoofddocent Vergelijkende Politicologie.

Hij studeerde en promoveerde aan de Universiteit Leiden, en zijn dissertatie werd in 2014 bekroond met de Jaarprijs Politicologie van de Nederlandse Kring voor de Wetenschap der Politiek.

Veenendaals onderzoek richt zich op de effecten van bevolkingsgrootte op politiek en democratie, met een specifieke focus op politiek in kleine (eiland)staten. Hij is (co)auteur van Politics and Democracy in Microstates (Routledge, 2014), Democracy in Small States: Persisting Against All Odds (Oxford University Press, 2018), Population and Politics: The Impact of Scale (Cambridge University Press, 2020) en Ongemak: Zes Caribische Eilanden en Nederland (Prometheus, 2022).

In 2016 verwierf Veenendaal een NWO Veni-subsidie voor zijn onderzoeksproject When Things Get Personal: Explaining Political Stability in Small States (2017–2020). Op dit moment werkt hij aan zijn NWO Vidi-project Downsize My Democracy? The Democratic Consequences of Decentralization (2021-2026), dat zich richt op het functioneren van de lokale en regionale democratie in Europese landen.

Veenendaal bekleedt sinds 2024 de leerstoel Democratische Vertegenwoordiging in het Koninkrijk, die is ingesteld door het Ministerie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. In het kader van deze leerstoel verricht hij onderzoek naar de relaties tussen Europees Nederland en de zes Caribische eilanden in het Koninkrijk. Veenendaal is voor deze leerstoel gedetacheerd bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW), waar hij van 2014 tot 2017 als postdoctoraal onderzoeker al werkte binnen het door NWO gefinancierde project Confronting Caribbean Challenges.

Curriculum vitae Wouter Veenendaal

Universitair hoofddocent

  • Faculteit der Sociale Wetenschappen
  • Instituut Politieke Wetenschap

Werkadres

Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Kamernummer 6.05

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • University of Malta External Member MSc Thesis Committee
  • Freedom House Consultant
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.