Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Studium Generale: Een onzekere wereld - van complottheorieën naar alarmsignalen in ons brein

Datum
maandag 13 februari 2023
Tijd
Locatie
Lipsiusgebouw
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
Zaal 019

Het interdisciplinaire onderzoeksprogramma Sociale Veerkracht en Veiligheid van de Universiteit Leiden presenteert Onvoorst/pelbaar, een reeks van vier lezingen over omgaan met onzekerheid. Deze lezingreeks wordt georganiseerd in het kader van Studium Generale

In tijden van verhoogde onzekerheid zijn mensen vaker geneigd om complottheorieën aan te hangen. Dit werd pijnlijk duidelijk tijdens de Covid-19 pandemie, gekenmerkt door extreme wereldwijde onzekerheid, met als gevolg een ongekende toename van complottheorieën in Nederland.

Dr. Jelle van Buuren, verbonden aan het instituut voor ‘Security and Global Affairs’, zal aan de hand van voorbeelden toelichten hoe complottheorieën kunnen ontstaan en welke factoren een rol spelen in de aantrekkingskracht ervan. Hoogleraar neurocognitieve klinische psychologie Ellen de Bruijn, illustreert wat de gevolgen zijn als je wereld altijd onzeker is, zoals bij patiënten met een obsessief-compulsieve stoornis. Zij hebben veel moeite om met onzekerheid om te gaan, maar hun pogingen om hun ervaren onzekerheid te verminderen zijn juist vaak contraproductief. Door een kijkje te nemen in het brein van deze patiënten op het moment dat zij fouten maken, kunnen we beter begrepen hoe hun complexe patronen van dwanghandelingen ontstaan en in stand blijven.

Programma

6 februari: Onzekerheid opzoeken - risicogedrag in pubers en zebravissen
13 februari: Een onzekere wereld - van complottheorieën naar alarmsignalen in ons brein
20 februari: Onzekerheid beïnvloed - de rol van emoties tijdens conflicten en strafbepaling
27 februari: Onzekerheid omarmen - een tijdreis van de Oudheid naar de digitale toekomst

Onvoorst/pelbaar

Het doel van deze lezingenreeks is om disciplines op een toegankelijke manier met elkaar te verbinden rondom het thema “omgaan met onzekerheid”. Hierdoor ontstaan onverwachte, maar vooral ook interessante en nieuwe combinaties van invalshoeken. In een viertal duo-lezingen zullen wetenschappers van de faculteiten sociale wetenschappen, wiskunde en natuurwetenschappen, rechten, archeologie, geesteswetenschappen en governance and global affairs hun interdisciplinaire perspectief geven op onderwerpen als risicogedrag, complotdenken, onzekerheid in het brein, de rol van emoties in het nemen van beslissingen, en de positieve kanten van onzekerheid in ons verre verleden en de nabije toekomst.

Lees meer

Informatie en registratie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.