Universiteit Leiden

nl en

Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie

Onderzoek

Het onderzoek van de sectie Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie richt zich op de psychologische aspecten van gezondheid en ziekte, en op het ontwikkelen van innovatieve behandelingen.

Hierbij staan de preventie, diagnose en behandeling van de psychologische factoren van lichamelijke aandoeningen centraal, naast onderzoek naar de gerelateerde onderliggende mechanismen. Deze onderzoeksthema’s zijn verenigd in twee onderzoekslijnen, gericht op 1) de psychologische en neuropsychologische mechanismen onderliggend aan preventie of gevolgen van somatische aandoeningen, en 2) de psychologische en neuropsychologische interventies gericht op preventie, diagnose en behandeling van somatische aandoeningen.

Het onderzoek omvat het volledige traject van fundamenteel onderzoek naar klinische toepassingen; van experimenten in het lab tot veldonderzoek met verschillende methodes, tot klinische trials en implementatie van interventies. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met verschillende populaties, van gezonde vrijwilligers tot variërende patiëntengroepen met bijvoorbeeld chronische ziektes, onverklaarde klachten of neurologische aandoeningen. Specifieke thema’s waar onze onderzoekers zich op richten zijn stress, placebo effect, gezonde leefstijl, E-health, self-management, spatiële navigatie, neuropsychologische revalidatie, brain-computer interfaces, jeuk en pijn, psychobiologie, medisch onverklaarde symptomen, werk & gezondheid, en muziek & gezondheid

Ons klinische onderzoek wordt uitgevoerd op het Leids Universitair Behandel Expertise Centrum (LUBEC) van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. We nemen deel aan de universitaire profielgebieden Health across the Human Life Cycle, met als subgebieden 1) Brain function and dysfunction over the lifespan en 2) Health, Prevention and the Human Life Cycle, en hierbij aansluitend ook het Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC). Tenslotte hebben we nauwe samenwerkingen met het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Medical Delta netwerk, en andere regionale en (inter-) nationale partners, in het bijzonder klinische instellingen, patiëntenverenigingen en universiteiten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.