Universiteit Leiden

nl en

Werken aan een gezondere samenleving: je leert het in deze nieuwe minor

Waarom zijn gezondheidsproblemen als eenzaamheid en overgewicht zo hardnekkig? Wat maakt dat ze in de ene wijk vaker voorkomen dan in de andere? En hoe kunnen we ze oplossen? Je leert het in de nieuwe minor Dynamics of a Healthy Society.

Sandra van Dijk is universitair docent bij de afdeling Gezondheids- Medische en Neuropsychologie van het Instituut Psychologie.
Sandra van Dijk is universitair docent bij de afdeling Gezondheids- Medische en Neuropsychologie van het Instituut Psychologie.

‘Geen enkele discipline kan de grote vraagstukken op het gebied van gezondheid en welzijn op eigen houtje oplossen. Gezondheidsproblemen zijn altijd complexer dan ze op het eerste oog lijken,’ zegt psycholoog Sandra van Dijk. ‘Kijk naar overgewicht. Kennis van gezonde voeding is maar één puzzelstukje van een grotere hersenkraker. Als iemand veel financiële stress ervaart, schimmels op de muren heeft en zich eenzaam voelt, is gezond eten ineens niet zo eenvoudig meer.’

Vanuit verschillende disciplines naar dit soort problemen kijken, dat kan vanaf nu in de nieuwe minor Dynamics of a Healthy Society. Van Dijk: ‘In de minor werk je met studenten van verschillende opleidingen in interdisciplinaire teams, met wie je veldwerk verricht en samenwerkt met bijvoorbeeld de gemeente, beleidsmakers, GGD en burgers zelf. Je gaat aan de slag met echte gezondheidsproblemen uit de dagelijkse praktijk, waarbij je vooral leert door te doen.’

‘Voor het veldwerk werken we samen met Leren met de Stad en Impact at the Core, organisaties die studenten leren om maatschappelijke impact te maken. Daarnaast bundelen we kennis uit verschillende steden om een solide wetenschappelijke basis te leggen. We kijken vanuit de bril van bestuurskunde, psychologie en sociologie en antropologie. In deze minor komt al die expertise samen.’

Bij wat voor studenten past deze minor?

‘Studenten die het leuk vinden om over de grenzen van hun eigen vakgebied heen te kijken, vanuit verschillende perspectieven naar een probleem willen kijken en maatschappelijke impact willen maken. En studenten die graag naar buiten gaan, ondernemend zijn.’  

Meer weten? 

Aanmelden voor deze minor kan vanaf 8 mei tot en met 30 mei. 
Lees meer over 'Dynamics of a Healthy Society'.

Benieuwd naar de andere minoren?
Bekijk het aanbod hier. 

Wat maakt deze minor uniek?

‘We gaan voor de eerste keer met hogescholen samenwerken. Voor studenten van de universiteit zijn participatieve methoden en samenwerken met maatschappelijke partners vaak relatief nieuw, studenten van hogescholen zijn dit meer gewend. Aan de andere kant is deze minor voor studenten van hogescholen mogelijk juist aantrekkelijk omdat we naar de praktijk kijken vanuit een sterke wetenschappelijke basis vanuit verschillende vakgebieden.

Iedereen heeft het over het belang van interdisciplinair samenwerken, maar als je als student afstudeert beschik je nog niet altijd over de juiste vaardigheden om dat toe te passen in de praktijk. Ook vinden studenten het vaak lastig om de vertaalslag te maken van vakinhoudelijke kennis naar praktische vraagstukken. In deze minor leer je dat.’

Hoe ziet een gemiddelde week van deze minor eruit?

‘De minor bestaat uit vier vakken en duurt tien weken. De dagen zijn best vol. Je hebt les in Leiden en Rotterdam, en elke week is er een dag ingepland voor veldwerk, samen met maatschappelijke partners. Op vrijdag kom je bij elkaar en bespreek je wat je hebt ervaren, waarbij we aandacht hebben voor de ethische kant van veldwerk. Ook bespreek je wat je vervolgstappen zijn en kijk je met elkaar hoe je wat je hebt geleerd kunt benutten vanuit een interdisciplinair perspectief.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.