Universiteit Leiden

nl en

Andrea Evers in WRR-podcast #28 over samenwerken

In de podcast van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) spreekt Andrea Evers over interdisciplinaire samenwerking in gezondheidszorg en beleid. Een gesprek over keuzes maken, samenwerken en proeven met milkshakes. En waarom gaan mensen elk jaar naar dezelfde congressen?

WRR-podcast Vogelvlucht

#28: Close-up met raadslid Andrea Evers (23 april 2024)

Focus podcast NPO 2 

Het is misschien wel het belangrijkste medicijn dat we kennen: de placebo. Het geneesmiddel dat echt werkt, ondanks dat er geen werkzame bestanddelen in zitten. Hoe kan dat? En moet een arts de placebo dan niet vaker voorschrijven? 
De kracht van het placebo-effect (Special NPO Podcast Festival) (20 maart 2024)

Diabetes Fonds Podcast

Hoe richten we de zorg zo in dat leefstijlgeneeskunde vaker wordt toegepast in de consulten van zorgprofessionals? Gezondheidspsycholoog Andrea Evers praat erover in de Diabetes Fonds Podcast met  Karel Bos huisarts(opleider).
#3  Leefstijlgeneeskunde in de praktijk (25 mei 2023)

Gezondheidspsycholoog Andrea Evers doet baanbrekend onderzoek naar het placebo-effect. Dat werkt zo: als mensen meer vertrouwen hebben in het effect op de behandeling, slaat deze ook beter aan. Daarover vertelt Evers in diverse media.

Andrea Evers in de media over het placebo-effect

Quest

Wanneer je moeder je vroeger een kusje gaf op je pijnlijke knie, voelde je je vaak al direct beter. Kan pijn zonder pillen als sneeuw voor de zon verdwijnen? Gezondheidspsycholoog Andrea Evers vertelt in Quest dat dit wel degenlijk kan dankzij het zogeheten placebo-effect. Ze legt uit hoe dit placebo-effect tot stand komt en waarom ons lichaam hier zo goed op reageert.

‘Het placebo-effect is een positief effect van een behandeling dat niet toe te schrijven is aan het middel zelf, maar aan de verwachting die dat middel oproept.' Naast verwachting speelt conditionering ook een grote rol bij het placebo-effect. ‘Een stoplicht is een goed, dagelijks voorbeeld van conditionering. Je stopt vanzelf bij een rood stoplicht, dit is een automatische reactie van je lichaam waar je niet over nadenkt.’ 
Hoe werkt het placebo-effect? (17 maart 2023).

Radio Weetlust

Op de Dag van het placebo-effect was gezondheidspsycholoog Andrea Evers te gast bij Radio Weetlust, hét radioprogramma van Leiden2022! Een heel jaar lang stond Leiden als European City of Science in het teken van de wetenschap en weetjes. 
Aflevering 94: PLACEBO (maandag 4 april 2022)

Parool

Andrea Evers vertelt waarom het volgens haar belangrijk is om geen voortdurende splitsing tussen geneeskunde en psychologie te maken. 'Een patiënt is een mens met gedachten en gevoelens, die allemaal invloed hebben op het ziekteproces. Ons zorgsysteem houdt daar geen rekening mee.' Minder medicijnen, effectievere behandelingen. Hoe zit dat? (10 januari 2021)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.