Universiteit Leiden

nl en

Stages en praktijkervaring opdoen

Fase 1: Voorbereiding

Het is niet altijd eenvoudig om een geschikte stageplaats te vinden en dit geldt in het bijzonder voor klinische praktijkstages. Daarom is het belangrijk tijdig te bedenken in welke werkomgeving je stage zou willen lopen, zodat je minstens een half jaar voor aanvang van de stage kunt beginnen met solliciteren.

Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stageplaats. De meerderheid van de studenten vindt een plaats door een beroep te doen op het eigen netwerk, zelfstandig organisaties aan te schrijven of te reageren op vacatures op internet.
De universiteit biedt ondersteuning bij het vinden van een stageplek. Er verschijnen met enige regelmaat vacatures op de Brightspace-pagina van je masterspecialisatie en/of van het Stagebureau. De laatste pagina is alleen toegankelijk voor masterstudenten Education and Child Studies.

Voorwaarden aan een stageplaats

Binnen de opleiding wordt een aantal eisen gesteld aan externe stageplaatsen.

  • De stage vindt plaats binnen een instelling/organisatie in een praktijkveld dat relevant is voor de gekozen masterspecialisatie;
  • De student moet tijdens de stage ervaring kunnen opdoen met (aspecten van) werkzaamheden als pedagoog/onderwijskundige op academisch niveau;
  • Tijdens de stage wordt de student begeleid door een universitair geschoolde pedagoog of psycholoog met tenminste één jaar relevante werkervaring. Voor de masterspecialisatie Educational Science en de specialisatie Digital media in Human Development geldt: de student wordt begeleid door universitair geschoolde sociale wetenschapper met tenminste één jaar relevante werkervaring.
  • Denk eraan dat je pas kunt beginnen aan de stage als de stageplaats is goedgekeurd door de medewerker van het Stagebureau dan wel de stagecoördinator.

Sollicitatieproces

Solliciteren voor een stageplaats is net zo serieus als een sollicitatie voor een baan. Vrijwel altijd solliciteer je per e-mail. Stuur je cv en motivatiebrief als bijlagen in pdf met een relevante bestandsnaam (bijvoorbeeld: cv Ans Jansen 01-01-2015) en schrijf in de mail zelf ook een korte samenvatting van je motivatie.

Het is van belang dat je elke brief specifiek afstemt op de instelling die je interesse heeft en niet een algemene brief naar verschillende instellingen tegelijkertijd verstuurt. Je kunt feedback vragen op je cv en motivatiebrief aan de medewerkers van de facultaire Studenten Loopbaan Service.

Mocht je uitgenodigd worden voor een gesprek, dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Bestudeer de informatie op de website van de instelling en neem eventueel het jaarverslag en andere belangrijke documenten door. Zorg ervoor dat je er tijdens het gesprek representatief uitziet.

Lees meer over fase 2: Uitvoering

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.