Center for Legal Entrepreneurship and Innovation

Het Centrum voor juridisch ondernemerschap en innovatie richt zich op het stimuleren van ondernemerschap en innovatie in de juridische bedrijfstak. Het slaat een brug tussen studie en praktijk.

Wereldwijd staat juridische dienstverlening voor grote uitdagingen door opkomst van technologie en innovatie en door en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen. Vooral de toepassing van technologie├źn zoals Data Analyse, Artificial Intelligence en Online dienstverlening in juridische processen hebben significante impact, zowel juridisch inhoudelijk als op de bedrijfsprocessen en verdienmodellen. Daarnaast komen nieuwe rechtstatelijke aspecten aan de orde en ontstaan er complexe vraagstukken op gebied van ethiek.

Juridisch ondernemen en innovatie hebben een impact op de organisatie en business modellen van dienstverleners. Dat vraagt om een ontwikkeling van de kennis en vaardigheden van juristen in opleiding. Leiden Law School speelt hierop in door het Centrum voor Juridisch Ondernemerschap en Innovatie te koppelen aan de afdeling bedrijfswetenschappen. De Leidse rechtenfaculteit is de eerste in Nederland die zich met onderwijs en onderzoek specifiek focust op de bedrijfswetenschappelijke impact van technologie en innovatie op het juridische werkveld.