Universiteit Leiden

nl en

Center for Legal Entrepreneurship and Innovation

Projecten

Het CLEI initeert projecten op gebied van ondernemerschap en innovatie ten behoeve van studenten. We werken daarbij graag samen met organisaties in het werkveld. De enige voorwaarde is dat de juridische dienstverleners, innovatie adviseurs, technologische bedrijven zich openstellen voor de samenwerking met studenten.

Sandbox (in ontwikkeling)

Hoe gaaf zou het zijn als je tijdens de studie kunt kennismaken met vooruitstrevende innovaties in je toekomstige werkgebied. Met welke toepassingen komt je in je werk in aanraking. Is het handig als je al eens gewerkt hebt met de meest voorkomende software die gebruikt wordt door advocaten, notarissen en bedrijfsjuristen?

Het CLEI werkt aan de ontwikkeling van een juridische 'Sandbox'. Een digitale omgeving waar studenten kunnen kennismaken en experimenteren met technologie en innovatie. De Sandbox wordt onderdeel van een nieuw programma waarbij studenten samenwerken met organisaties om met behulp van technologie zoals kunstmatig intelligentie, blockchain en data analyse actuele vraagstukken op te lossen.

Legal Tech Studio (in ontwikkeling)

In het academisch onderwijs ligt veel nadruk op het gestructureerd oplossen van vraagstukken. In het recht spreekt men in die context dan ook vaak over beslisbomen. Logica, structuur, rigiditeit en vaste kaders zijn de kenmerkende aspecten. Maar wat zou er gebeuren als in plaats daarvan meer nadruk komt te liggen op creativiteit en klantbeleving bijvoorbeeld. Hoe zou een webdesigner een juridisch vraagstuk benaderen. Of een data analyst, een kunstenaar of een onderwijzer.

Design thinking is een manier om innovatie in organisaties te versnellen. Om creatieve oplossingen te bedenken voor de problemen van het heden en de uitdagingen van de toekomst. Waar zitten de knelpunten en hoe kan het beter? Welke kansen liggen er en wat kan technologie daaraan bijdragen? 

Investeringsfonds Ondernemende Studenten (in ontwikkeling)

In alle activiteiten van het CLEI staat het stimuleren van ondernemerschap, ondernemend gedrag en ondernemende vaardigheden centraal. Studenten worden uitgedaagd om na te denken over hun toekomst waarbij ondernemerschap natuurlijk ook een mogelijkheid is.

Het CLEI wil studenten die verder willen met hun business cases en bedrijfsplannen ondersteunen door middel van financieringsmogelijkheden in de hele vroeg fase van ontwikkeling van een bedrijf. In deze fase is sprake van relatief hoog risico waardoor startups moeilijk aan financiering komen. Ook moet de geldverstrekker rekening houden met laag rendement en zachte financieringsvoorwaarden.

Het CLEI ontwikkelt een investeringsfonds dat zicht richt op de gamma wetenschappen. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.