Universiteit Leiden

nl en

Rechtsgeleerdheid - Entrepreneurship and Management (LLB)

Arbeidsmarkt

Vrijwel iedereen met een bachelordiploma Rechtsgeleerdheid op zak volgt hierna een juridische master. Kijk bij de masterspecialisatie van jouw keuze voor gedetailleerde informatie over kansen op de arbeidsmarkt.

Wat doet een jurist?

Na een afgeronde master kun je aan het werk als jurist. De werkzaamheden hangen natuurlijk samen met de functie. De afstudeerrichting E&M laat je kennis­maken met de organisatie en marktomgeving van bedrijven. Zo ben je voorbereid op een maatschappelijke loopbaan als juridisch ondernemer, bedrijfsjurist, partner bij een groot advocatenkantoor of andere functies waarbij een brede bedrijfswetenschappelijke oriëntatie gewenst is.

Een  jurist kan bijvoorbeeld tot taak hebben processtukken op te stellen, de correspondentie met gerechtelijke instanties te verzorgen, maar ook het uitwerken van vonnissen en theorieën of bedrijfsvraagstukken te analyseren op juridisch consequenties. Als je advocaat wilt worden ga je aan de slag als advocaat-stagiair. Dan volg je de verplichte Beroepsopleiding Advocaten bij een advocatenkantoor.

Waar werkt een jurist?

Veel van de uitdagingen waarmee juristen geconfronteerd worden, zijn van bedrijfskundige aard. Dit geldt zowel voor een zelfstandig advocaat als een bedrijfsjurist. Daarnaast zijn veel juristen op andere terreinen werkzaam bij de overheid of in het bedrijfsleven. Naast juridische kennis zijn rechtenstudenten dus gebaat bij een multidisciplinaire opleiding waarbij ook gekeken wordt naar de bedrijfswetenschappelijke disciplines. Ondernemingen, advocatenkantoren, overheidsinstellingen, financiële instellingen en non-profit organisaties hebben behoefte aan medewerkers die een grondige kennis van het recht koppelen aan financieel-economische deskundigheid, leiderschap en ondernemerschapsvaardigheden.

Veel afgestudeerde studenten gaan werken in een traditioneel juridisch beroep. Zij vinden bijvoorbeeld een baan bij de rechterlijke macht, bij het Openbaar Ministerie, bij juridische adviesbureaus, in de advocatuur, in het bedrijfsleven of in het notariaat. Een ander groot deel van de juristen komt terecht bij de overheid, non-profit organisaties of in de politiek, bijvoorbeeld als beleidsmedewerker bij een ministerie of het Europees Parlement, als gemeentesecretaris of als (medewerker van een) Tweede Kamerlid. In het bedrijfsleven werken afgestudeerden o.a. als bedrijfsjurist, secretaris van een grote vennootschap of als zelfstandig ondernemer. In Nederland, maar in toenemende mate over de hele wereld.

Denk hierbij aan banen zoals:

  • Rechter
  • Officier van justitie
  • Advocaat-stagiair
  • Advocaat
  • Trainee bij het openbaar ministerie
  • Juridisch beleidsmedewerker bij een internationale organisatie of ministerie
  • Bedrijfsjurist
  • Directiesecretaris
  • Beleidsmedewerker
  • Journalist

Je specialisatie speelt een rol wanneer je wilt werken bij onder meer een bank, verzekeringsmaatschappij of merkenbureau

Sanne Keijzer Overbosch

Waar heeft alumna Sanne Keijzer Overbosch aan haar studie?

Sanne Keijzer Overbosch

“Ik ben ‘Head of Legal Qatar Shell’, wat inhoudt dat ik leiding geef aan de juridische afdeling van Shell in Qatar. Ik zit ook in het ‘Country Leadership Team’, dat leiding geeft aan het algemene reilen en zeilen van Shell in Qatar. Met één been sta ik in het bedrijfsleven van Shell in Qatar, aan de andere kant ben ik onderdeel van de internationale juridische afdeling van het bedrijf. Door kennis te hebben van beide kanten weet ik waar en hoe het juridische team het meeste waarde kan toevoegen.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.