Universiteit Leiden

nl en

Hebreeuwse taal en cultuur (BA)

Studieprogramma

Programmaoverzicht

In het eerste jaar maak je kennis met alle deelgebieden die in de bachelor Midden-Oostenstudies aan bod komen, samen met andere eerstejaars die een andere specialisatie hebben gekozen. Alle eerstejaars studenten delen dus dezelfde basis, maar je volgt ook vakken die specifiek bij de specialisatie Hebreeuwse taal en cultuur horen, bijvoorbeeld over de geschiedenis van de zionistische beweging en de ontwikkeling van de Israëlische staat. Vanaf het tweede semester van het eerste jaar ga je steeds dieper in op je specialisatie. Het is eventueel mogelijk om in het eerste jaar nog van afstudeerrichting te veranderen.

Je eigen focus

In het tweede en derde jaar zijn er zowel verplichte vakken als keuzevakken. In het tweede jaar gaat het om keuzevakken die binnen de bachelor Midden-Oostenstudies vallen. In het derde jaar kun je je keuzeruimte ook bij andere opleidingen of op andere manieren invullen. (Zie Hoe vul jij je keuzeruimte in? onderaan deze pagina) Dit geeft je de mogelijkheid je studie zelf vorm te geven en bijvoorbeeld dieper in te gaan op aspecten van de Hebreeuwse taal en cultuur die je het meest aanspreken. Bijvoorbeeld: moderne literatuur, geschiedenis van het jodendom in Marokko, of ontwikkeling van de Israëlische taal. Maar je kunt je focus ook juist verbreden en bijvoorbeeld vakken bij andere opleidingen kiezen, zoals internationale betrekkingen of geschiedenis.

Zes specialisaties (afstudeerrichtingen)

Midden-Oostenstudies heeft, naast Hebreeuwse taal en cultuur, nog vijf andere specialisaties:

 • Arabische taal en cultuur 
 • Turkse taal en cultuur
 • Perzische taal en cultuur
 • Moderne Midden-Oostenstudies
 • Islamstudies

Bij de specialisatie Hebreeuwse taal en cultuur leer je modern Hebreeuws en verdiep je je in de cultuur, geschiedenis en religie van Israël. In het tweede jaar studeer je een semester aan de universiteit van Jeruzalem. Een deel van de colleges en werkgroepen is in het Engels, een ander deel in het Nederlands. Je eindwerkstuk schrijf je in het Nederlands.

Zie de studiegids voor meer informatie.

Een aantal eerstejaarsvakken uitgelicht

Je oefent je spreekvaardigheid met een docent en met je studiegenoten. Je leert korte teksten lezen en een eenvoudig gesprek voeren. Het Hebreeuws, dat ontwikkeld is om nieuwe kolonisten zo snel mogelijk de taal te leren, heeft een redelijk simpele grammatica. Bij taalverwerving is er ook veel aandacht voor het Hebreeuwse schrift. Daarnaast leer je de structuur van de taal te doorgronden, waardoor het makkelijker wordt om de taal te leren. Hoe is de taal opgebouwd en welke systematiek kun je erin ontdekken?

In deze collegereeks bestudeer je de geschiedenis van het joodse volk en het jodendom door de eeuwen heen, waarbij steeds de vraag centraal staat: wie behoort er tot het joodse volk en waar is het `thuis’ van het joodse volk. Hierbij gaat het zowel om historische gebeurtenissen als om de invloed van die gebeurtenissen hebben op (hedendaagse) kunst, literatuur en film. Tijdens de colleges komen ook zaken aan de orde als uitsluiting, anti-semitisme en fascisme.

Deze colleges behandelen de geschiedenis van het Midden-Oosten vanaf de periode direct voor de vorming van de islam in het midden van de zevende eeuw tot ca. 1600. Je bestudeert sociaal-culturele en economische ontwikkelingen tegen de achtergrond van de politiek van die tijd. Aan de orde komen het ontstaan van een wereldhandelssysteem, wetenschappelijke ontdekkingen, de ontwikkeling van rechtssystemen, de islamisering van de regio en de positie van islamitische en niet-islamitische religieuze minderheden. In deze colleges ontwikkel je een kritische blik op algemeen aanvaarde meningen in het westen over het Midden-Oosten.

Een keuze uit de onderwerpen die je in je tweede en derde jaar van Hebreeuwse taal en cultuur kunt bestuderen:

 • Joodse antwoorden op uitsluiting in Europa
 • De ontwikkeling van Israël na 1948
 • Racisme in de Israëlische samenleving: Palestijnen, migranten, en Joden uit het Midden-Oosten
 • Internationale betrekkingen
 • Feminisme en vrouwenrechten
 • De Israëlische en Palestijnse arbeidersbeweging
 • De Palestijnse nationale beweging
 • Het Zionisme voor 1948
 • Israëlische literatuur in een vergelijkend kader

Laura Spierings

Ouderejaarsstudent

Laura Spierings

"In het tweede jaar ga je naar het buitenland. Je kunt kiezen uit verschillende steden. Het is een vast onderdeel van de studie, je hoeft er niet extra voor te betalen en alles wordt voor je geregeld. Ik studeer nu in Marokko en volg drie vakken modern-standaard Arabisch. De universiteit heeft geregeld dat ik bij een gastgezin kan wonen. Je leert veel over de taal en cultuur bij een gastgezin. Alles wat je leert, gebruik je tijdens je uitwisseling meteen, als je bijvoorbeeld de krant leest en met mensen praat. De uitwisseling is een geweldig onderdeel van de studie. Alles wat je uit boeken hebt geleerd, zie je terug in de realiteit. Dan zie je echt hoe het dagelijks leven eruit ziet. Naast de lessen kun je veel reizen. Ieder weekend gaan we wel op pad. We zijn ook met de studie naar het platteland geweest en hebben daar een paar nachten bij gastgezinnen geslapen. "

Gedetailleerd programma

Wil je een gedetailleerd overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Bovenop de keuzevrijheid die je hebt in vakken binnen de opleiding, is er in het derde jaar van je studie ook nog een keuzeruimte van 30 studiepunten. Je mag zelf bepalen hoe je die invult. Denk bijvoorbeeld aan:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (er zijn meer dan vijftig minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je gedurende een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Dit is een goede manier om werkervaring op te doen. De inhoud van de stage spreek je af met je studieadviseur. Onze Career Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden.

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

De opleiding Midden-Oostenstudies heeft goede contacten met verschillende instellingen in het Midden-Oosten. In je tweede jaar ga je zelf ook naar het buitenland, naar Teheran, Istanbul, Jeruzalem, Cairo of Rabat, afhankelijk van de door jou gekozen specialisatie. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook een van de vele summer schools bezoeken die in de regio worden aangeboden, of als uitwisselingsstudent aan een universiteit in de regio studeren.

Een studieperiode in het buitenland is een goede manier om je horizon te verbreden. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.