Universiteit Leiden

nl en

Digitalisering, Data en Governance (BSc)

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de specialisatie Digitalisering, Data en Governance (DDG).

Veelgestelde vragen over DDG

Je kunt bij deze specialisatie terecht met elk vwo-profiel, of een HBO of WO propedeuse of einddiploma. Je hebt geen wiskundeknobbel of technische kennis nodig, wél interesse in politiek, cultuur en maatschappij.

DDG bereidt je voor op de verschillende Bestuurskunde masterprogramma's die de Universiteit Leiden aanbiedt, zoals de MSc Management van de Publieke Sector, maar ook op andere masterprogramma's die samenhangen met de wereld van data en maatschappelijke problemen. 

Deze specialisatie voorziet in een groeiende behoefte op de arbeidsmarkt. Er is een dringende vraag naar een nieuwe generatie bestuurskundigen die de digitale wereld goed begrijpen. Als DDG'er heb je een breed scala aan mogelijkheden, maar veel van onze studenten vinden hun weg naar de publieke sector.

Net als bij de andere specialisaties binnen Bestuurskunde bereidt DDG studenten voor om generalisten te worden met het potentieel om diverse interessante functies binnen of rondom de publieke sector te vervullen.

Enkele voorbeelden van mogelijke werkzaamheden zijn:

  • Doen van onderzoek bij een adviesbureau, zoals het Centraal Planbureau of de Sociaal-Economische Raad, om de impact van technologieën zoals AI, deepfakes of sociale media op de samenleving te bestuderen.
  • Projecten managen bij de overheid omtrent het implementeren van algoritmes om dienstverlening te verbeteren.
  • Functioneren als expert op het gebied van transparantie om te zorgen dat de overheid voldoet aan de Wet Open Overheid (WOO) en dat belangrijke documenten gemakkelijk toegankelijk zijn voor burgers waardoor het vertrouwen in de overheid wordt vergroot.
  • Leiden van projecten die nieuwe vormen van digitale dienstverlening voor burgers testen en implementeren.

Als DDG'er leer je de digitale taal spreken, bouw je gedetailleerde kennis op over (internationale) ervaringen in het gebruik van data door overheden, en leer je zowel technische als bestuurskundige inzichten te combineren. Ook creëer je oplossingen voor daadwerkelijke digitale uitdagingen bij overheden en begrijp je hoe innovatie in de publieke sector gemanaged kan worden voor maximale maatschappelijke impact.  

Technische bestuurskunde houdt zich meer bezig met modelleren van oplossingen voor maatschappelijke problemen, terwijl DDG je een breder perspectief biedt om maatschappelijke problemen te begrijpen en op te lossen, met zowel technische als meer menselijke en maatschappelijke inzichten. 

De basis van informatica ligt in de wiskunde, terwijl de basis van DDG ligt in het begrijpen en oplossen van maatschappelijke- en beleidsproblemen vanuit een digitaal perspectief.

We gaan ervan uit dat je zonder enige ervaring met programmeren begint met DDG. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over specifieke voorkennis. Het doel is niet om programmeur te worden, maar de taal te leren spreken.  

Je volgt in je eerste jaar 1 vak over data skills, en 1 vak over statistiek. Je hebt verder geen wiskundeknobbel of technische kennis nodig, wél interesse in politiek, cultuur en maatschappij.

De meeste vakken binnen de bachelor Bestuurskunde worden in het Nederlands gegeven, maar bij de DDG specialisatie zijn de meeste vakken in het Engels. Dit is omdat er op dit onderwerp veel internationale experts werken bij het Instituut Bestuurskunde. In onze ervaring wennen studenten hier snel aan. Je hoeft ook geen toelatingstest te doen.

Als je geïnteresseerd bent in programmeren kun je je studie aanvullen met verdiepende activiteiten gerelateerd aan programmeren. Zo kun je bijvoorbeeld in het derde jaar een minor informatica doen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.