Onderzoekssubsidie ELS Academy toegekend voor het vergelijken van rechtspraakanalyse versus dossieronderzoek
Tijdens het ELS Academy Annual Event op 10 en 11 oktober ontvingen Loran Kostense (VU), Sofia de Jong (Universiteit Leiden), Rieneke Stelma-Roorda (VU) en Anne Verboom (Universiteit Leiden) een onderzoeksbeurs van €5000 om de onderzoeksmethodes rechtspraakanalyse en dossieronderzoek met elkaar te vergelijken.
Dit onderzoeksproject heeft als doel de voor- en nadelen te verkennen van het uitvoeren van een rechtspraakanalyse via Rechtspraak.nl in tegenstelling tot een dossieronderzoek. Dit empirisch-juridisch onderzoeksplan is ontworpen door Loran en afgestemd en gepitcht met Sofia, Rieneke en Anne tijdens het Annual Event van de ELS Academy. Tijdens het onderzoeksproject kunnen de onderzoekers profiteren van begeleiding door het bestuur van de ELS Academy en professor Lee Epstein, die ook deel uitmaakte van de jury die de subsidie toekende.
Waarom worden deze methodes vergeleken?
De rechtspraakanalysemethode is een bekende en vaak toegepaste juridische onderzoeksmethode. In Nederland wordt dit onderzoek vaak uitgevoerd met behulp van de openbaar toegankelijke databank Rechtspraak.nl. De rechtspraakanalyse op Rechtspraak.nl wordt echter selectief gepubliceerd door de rechtbanken en is beknopt van aard. Dit betekent dat niet alle zaken uitgebreid worden weergegeven en dat de informatie beperkt is, wat het inzicht van onderzoekers in het bredere juridische landschap mogelijk vertekent en beïnvloedt.
Een alternatieve methode van juridisch onderzoek waarbij volledige gerechtelijke dossiers worden onderzocht is een zogenaamde gerechtelijke dossierstudie. Dit levert mogelijk meer betrouwbare en valide resultaten op omdat deze gebaseerd is op alle informatie in gerechtelijke dossiers. Het uitvoeren van dossieronderzoek is echter niet altijd haalbaar omdat expliciete toestemming van de Raad voor de Rechtspraak nodig is, en de methode tijdrovend en complex kan zijn.
Door de sterke punten en beperkingen van deze twee onderzoeksmethoden verder met elkaar te vergelijken, willen de onderzoekers inzicht krijgen in welk type onderzoeksvragen het meest geschikt is voor elke methode en in de manier waarop deze twee methoden zich tot elkaar verhouden. Op deze manier hoopt dit onderzoek bij te dragen aan de beoordeling en verbetering van juridische onderzoeksmethoden. Om dit onderzoeksplan uit te voeren, roepen de onderzoekers jouw hulp in!
Dossieronderzoeken gezocht – neem contact op!
Heb jij onderzoek gedaan naar een rechtsdossier? Of ken je iemand die dit gedaan heeft? Neem dan contact op met Loran Kostense (l.kostense@vu.nl). Dit zou het onderzoeksteam helpen om te leren van deze onderzoeken en deze te vergelijken met 'gewone' rechtspraakanalyses.