Universiteit Leiden

nl en

Een nieuw commentaar op de Grondwet

Een nieuw commentaar op de Grondwet is de titel van het boek dat deze week is verschenen. In het boek wordt aan de hand van 35 essays beschreven hoe belangrijk de Grondwet is voor de Nederlandse democratische rechtsstaat. 

Het boek is tot stand gekomen onder redactie van Afshin Elian en Bastiaan Rijpkema en vier medewerkers van de afdeling staats- en bestuursrecht hebben essays over Grondwetsartikelen geschreven.

Gert Jan Geertjes heeft geschreven over de grondwettigheid van de huidige benoemingspraktijk van staatssecretarissen (artikel 46 Grondwet) en Kamerontbinding in het huidige coalitielandschap (artikel 64 Grondwet).
Hans-Martien ten Napel heeft geschreven over de praktijk van de godsdienstvrijheid (artikel 6 Grondwet).
Jan-Peter Loof heeft geschreven over het gelijkheidsbeginsel (artikel 1 Grondwet): een levende norm met veel verschillende dimensies.
Annemarie Drahmann gaat in op de vraag of het tijd wordt voor een grondrecht op overheidsinformatie (artikel 110 Grondwet). 

Meer weten? Het boek is hier te koop.

Ook is er naar aanleiding van het boek op 7 december a.s. een bijeenkomst over de vraag ‘Wat heb ik aan de Grondwet’ in De Balie in Amsterdam. U bent van harte welkom bij deze bijeenkomst. Meer informatie is hier te vinden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.