Universiteit Leiden

nl en

Olaf van Vliet op BNR Nieuwsradio over personeelstekorten en de arbeidsparticipatie van 55-plussers

Door de krapte op de arbeidsmarkt nemen in veel sectoren de personeelstekorten toe. Een veelgenoemde oplossing hiervoor in het beleidsdebat is dat mensen meer uren per week zouden moeten werken; de deeltijdfactor moet omhoog. Een andere mogelijkheid, die deze dagen in de Verenigde Staten wordt genoemd, is het verhogen van de arbeidsparticipatie onder oudere werkenden.

Olaf van Vliet

Zou dit ook in Nederland kunnen helpen om de personeelstekorten te verkleinen? Olaf van Vliet, hoogleraar economie aan de Universiteit Leiden, sprak hierover op BNR Nieuwsradio met Bas van Werven. Ook in Nederland is de arbeidsparticipatie in het oudere deel van de beroepsbevolking lager dan in het jongere deel van de beroepsbevolking. Mensen stoppen al met werken voordat de pensioenleeftijd is bereikt. Zo bedroeg in 2020 de arbeidsparticipatie in de groep van 25-54 jaar 88%, maar de arbeidsparticipatie in de groep van 55-64 jaar bedroeg slechts 73%. Arbeidsmarktbeleid dat is gericht op het verhogen van de arbeidsparticipatie onder ouderen zou kunnen bijdragen aan het verkleinen van de personeelstekorten.  

https://www.bnr.nl/nieuws/arbeidsmarkt/10462720/arbeidsmarktbeleid-richten-op-55-plus

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.