Universiteit Leiden

nl en

Irma Mosquera Valderrama nieuwe promovendidecaan

Sinds 1 januari is Irma Mosquera Valderrama als promovendidecaan in de voetsporen getreden van Jean-Pierre van der Rest. Het team van promovendidecanen is daarmee volledig vernieuwd.

Irma Mosquera Valderrama

De promovendidecaan speelt een belangrijke rol voor promovendi tijdens het gehele promotietraject. De decaan voert startgesprekken met beginnende promovendi en evalueert na het eerste jaar samen met de promotor(en) de voortgang van het promotieonderzoek, zegt Mosquera Valderrama. 'Ik ben contactpersoon voor de onderzoeker. Daarnaast denk ik mee over het trainings- en begeleidingsplan voor promovendi en draag ik bij aan de ontwikkeling van het beleid rond promotietrajecten. Ook adviseer ik bij eventuele contractverlengingen van promovendi.'

Mosquera Valderrama is universitair hoofddocent bij de afdeling Belastingrecht en ze leidt het European Research Council-onderzoeksproject GLOBTAXGOV. Daarnaast begeleidt ze vijf promovendi. Zelf promoveerde ze in 2007 cum laude aan de Rijksuniversiteit Groningen, dus ook uit eigen ervaring weet ze wat er komt kijken bij een promotietraject. 'Als promovendidecaan wil ik vooral bijdragen aan de academische en professionele ontwikkeling van de promovendi, en hen helpen bij de voortgang van het onderzoek. Toen ik begon met mijn eigen promotieonderzoek, woonde ik pas twee jaar in Nederland. Ik moest mijn eigen weg zien te vinden in het land en in het onderzoek. Het lijkt mij heel interessant om promovendi te helpen bij het vinden van hun eigen weg. Wanneer ze ergens tegenaan lopen, help ik hen graag.'

Ook brengt ze veel internationale ervaring met zich mee. Tijdens haar promotieonderzoek verbleef ze aan universiteiten in New York en Florida en werkte ze samen met promovendi van over de hele wereld. Dat heeft haar niet alleen als wetenschapper gevormd, maar ook als mens. 'De wereld van promovendi is de ideale omgeving om, naast wetenschappelijke, ook persoonlijke vaardigheden op te doen die je van pas komen in de toekomstige academische loopbaan.'

Jean-Pierre van der Rest

Betekenis

Als promovendidecaan neemt Mosquera Valderrama de plaats in van Jean-Pierre van der Rest, die terugblikt op een mooie tijd. 'Wat is er mooier dan er met raad en daad te zijn voor het aanstormend talent van onze faculteit? Als promovendidecaan was ik nauw betrokken bij de totstandkoming van een nieuw beleid, waarbij diverse processen versimpeld of verbeterd werden. Daarbij zag ik veel van onze eigen faculteit, maar heb ik zeker ook geleerd van de faculteitsoverstijgende beleidsuitdagingen. Maar het allermooiste van deze baan is dat ik voor mensen echt iets heb kunnen betekenen, voor zowel promovendi, promotoren als leidinggevenden.'

Met het aantreden van Mosquera Valderrama is het team van promovendidecanen volledig vernieuwd. In oktober nam Jannemieke Ouwerkerk al de plek in van Masja van Meeteren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.