Jean-Pierre van der Rest

j.i.van.der.rest@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0001-5628-6499

Prof. dr. J.I. (Jean-Pierre) van der Rest is sinds 1 september 2014 werkzaam bij de Afdeling Bedrijfswetenschappen waar hij afdelingsvoorzitter is. Hij is tevens promovendi-decaan voor de graduate school van de faculteit. Van der Rest (1972) studeerde managerial economics aan de University of Durham en promoveerde aan Oxford Brookes op het onderwerp strategic pricing capabilities, waarover hij onder meer publiceerde in de Journal of Strategic Marketing. Prof. Van der Rest is een veelzijdige bedrijfswetenschapper die zich richt op ‘prijs- en omzetoptimalisatie’ (revenue management) en ‘turnaround management’ (restaurant failure) in de vakgebieden hospitality, tourism, service science, operations research, law en marketing. Binnen het Leidse onderzoeksprogramma coherent privaatrecht richt hij zich daarbij op empirische vraagstukken in de context van ‘pricing & consumer protection law’ alsmede ‘turnaround management & bankruptcy law’.

Meer informatie over Jean-Pierre van der Rest

Van der Rest is lid van diverse internationale editorial boards boards. Hij ontving wetenschappelijke prijzen en subsidies voor zijn onderzoek en publiceerde in toonaangevende internationale tijdschriften zoals Journal of Strategic Marketing, European Journal of Operational ResearchService ScienceTourism Management, Cornell Hospitality Quarterly. Aan de Leiden Law School verzorgt hij het vak Marketing Management.

Na jaren actief te zijn geweest op het vlak van prijs- en omzetoptimalisatie (revenue management), onder meer met onderzoek gericht op het vergroten van kennis over prijszetting, prijsstrategie en forecasting, werkt prof. Van der Rest momenteel aan een nieuwe onderzoekslijn gericht op consumentenbescherming (e.g., in het kader van prijszetting door middel van misleiding, gedragsinformatie, consumentenkeuzes en privacy, zie oratie.), zoals:

• Van der Rest, J.I., Miao, L., & Wang, X.L. (2020). Editorial: Special Issue on Ethical Concerns and Legal Challenges in Revenue and Pricing Management. Journal of Revenue and Pricing Management, 19(2), 83-84.
  • Van der Rest, J.I., Sears, A.M., Miao, L., & Wang, X.L. (2020). A Note on the Future of Personalized Pricing: Cause for Concern. Journal of Revenue and Pricing Management, 19(2), 113-118.
  • Van Boom, W.H., Van der Rest, J.I., Van den Bos, C., & Dechesne, M. (2020). Buyers Beware: How the Framing of Mandated Personalized Pricing Disclosure Influences Intention to Purchase. Social Justice Research, 33((3), 331-351.

Daarnaast is prof. Van der Rest al enige tijd betrokken bij sociaal wetenschappelijk onderzoek dat aansluit op de context van het insolventierecht – in het bijzonder 'informal reorganization' - ten behoeve van kennis over het insolventierecht, 'mediation en conflict management' en 'turnaround management'. Dit onderzoek richt zich op de vraag waarom bedrijven failliet gaan, hoe dit voorkomen kan worden en wat de rol van het (insolventie)recht daarin is. Deze onderzoekslijn richt zich op drie wetenschappelijke uitdagingen: (1) verdieping van het theoretisch raamwerk op basis van inzichten uit de sociale wetenschappen om zo gedragsassumpties die ten grondslag liggen aan het (privaat)recht beter te kunnen analyseren teneinde insolventievraagstukken (in het MKB) beter te leren begrijpen, verklaren of te voorspellen; (2) verbetering van de methodologische aanpak die in het onderzoeksveld wordt gehanteerd; en (3) het verschuiven van de huidige dominante aandacht voor herstructurering- en kostenvraagstukken bij de bestudering van MKB-bedrijven in financiële moeilijkheden naar meer aandacht voor vraagstukken rondom waardecreatie (strategie en marketing) en het genereren van omzet (i.e. het verzilveren van klantwaarde), onder meer in het licht van inzichten over de 'rescue culture'. Als bijdrage aan deze onderzoekslijn zijn onder meer verschenen:

• Parsa, H.G., Kreeger, J., Van der Rest, J.I., Xie, L., & Lamb, J. (online first). Why Restaurants Fail: Part V: Role of Economic Factors, Risk, Density, Location, Cuisine, Health Code Violations and GIS Factors. International Journal of Hospitality & Tourism Administration.
  • Aalbers, R., Adriaanse, J.A.A., Boon, J.M.J.G., Van der Rest, J.I., Vriesendorp, R.D., & Van Wersch, F.E. (2019). Does Pre-Packed Bankruptcy Create Value? An Empirical Study Of Post-Bankruptcy Employment Retention in the Netherlands. International Insolvency Review, 28(3), 320-339.
  • Kesteren, J. van, Adriaanse, J.A.A., & Van der Rest, J.I. (2017). The Story Behind Bankruptcy: when business gets personal. QUT Law Review, 17(1), 57-73.
  • Parsa, H.G., & Van der Rest, J.I. (2017). Business Failure in the U.S. Restaurant Industry. In: Adriaanse, J.A.A., & Van der Rest, J.I. (eds.). Turnaround Management and Bankruptcy (pp. 725-753). Routledge Advances in Management and Business Studies. London: Routledge/Taylor Francis.
  • Adriaanse, J.A.A., & Van der Rest, J.I. (Eds.) (2017). Turnaround Management and Bankruptcy. Routledge Advances in Management and Business Studies. London: Routledge/Taylor Francis. (https://www.amazon.co.uk/Turnaround-Management-Bankruptcy-Routledge-Advances/dp/1138828742)

Afdelingsvoorzitter/Hoogleraar Bedrijfswetenschappen

• Faculteit Rechtsgeleerdheid