Universiteit Leiden

nl en

Twee Proof of Concept-subsidies naar Leiden

Hoogleraar Ontwikkelingsbiologie Christine Mummery en chemicus dr. Dennis Hetterscheid hebben een Proof of Concept-subsidie gekregen van de ERC. Deze subsidies zijn bedoeld om de resultaten van hun eerdere ERC-projecten toe te snijden op vernieuwende maatschappelijke toepassing.

Christine Mummery, hoofd van de afdeling Anatomie en Embryologie in het LUMC, kreeg in 2013 een ERC Advanced Grant en Dennis Hetterscheid een ERC Starting Grant in 2014. Hoe gaan de twee laureaten met hun nieuwe subsidie de veelbelovende resultaten van hun destijds bekroonde onderzoeksprojecten gereed maken voor innovatieve toepassing?

Triple Transient Measurement Systeem uitwerken voor verdere toepassing

Christine Mummery kreeg in 2013 met haar team financiering voor het project Trips Transient Measurement Systeem (TTM) waarover ze onlangs publiceerden in Nature CommunicationsHet TTM-systeem wordt gebruikt om te kijken wat er gebeurt als hartspiercellen een zenuwimpuls krijgen en vervolgens samentrekken. Op deze manier kan het effect van ziektes of medicijnen op het menselijk hart worden voorspeld. Samen met haar promovendus ir. Berend van Meer, gaat Mummery het systeem nu verder uitwerken voor (commerciële) toepassing door andere onderzoekers en farmaceuten.

Marktwaarde bepalen van laaggeconcentreerde waterstofperoxide

Dennis Hetterscheid gaat met zijn subsidie de marktwaarde bepalen van waterstofperoxide die wordt geproduceerd via de elektrochemische methoden die Hetterscheid samen met collega's ontwikkelde. Het eerder met een ERC Starting Grant gehonoreerde project werd Cu4Energy gedoopt. Waterstofperoxide wordt vaak in zeer geconcentreerde en dus gevaarlijke vorm verscheept, opgeslagen en behandeld, en in zeer verdunde vorm gebruikt in vele producten zoals vlekverwijderaars en ontsmettingsmiddelen. De in de Proof of Concept-aanvraag voorgestelde aanpak maakt een continue, duurzame productie mogelijk van waterstofperoxide in lage en veilige concentraties. 

Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.