Universiteit Leiden

nl en

Christine Mummery

Hoogleraar Ontwikkelingsbiologie

Naam
Prof.dr. C.L. Mummery
Telefoon
+31 71 526 9300
E-mail
c.l.mummery@lumc.nl
ORCID iD
0000-0002-4549-6535

Christine Mummery is Hoogleraar Ontwikkelingsbiologie in de afdeling Anatomie en Embryolgie en hoofd van de iPSC&OoC Hotel Facility in het LUMC. Van 2015-2023 was zij gasthoogleraar bij de Technische Universiteit Twente om Organ-op-Chip modellen te ontwikkelen. Zij is lid van de KNAW, voormalig bestuurslid van de KNAW en ZonMw, lid van de KHMW en is een laureaat van de European Research Council (Advanced Grant) om hart- ontwikkeling en ziekte te bestuderen m.b.v. humane stamcellen. In het LUMC, is zij co-vz van de Thema RegMedTO en PI in the Novo Nordisk Foundation Stem Cell Center (reNEW), een samenwerking tussen de Universiteit Copenhagen en de Murdoch Children’s Hospital in Melbourne. Zij heeft een aantal prijzen gewonnen oa van de Fondation Lefoulon-Delalande-Institut de France voor onderzoek op cardiovasculair fysiologie (2021) en de Public Service Award (2023) van de International Society of Stem Cell Research (ISSCR). Zij was president van ISSCR 2020-2021. Zij heeft een lekengids over stamcellen geschreven (“Stem Cells: Scientific Facts and Fiction”;Elsevier 2018) en geeft lezingen aan patiëntorganisaties over dit onderwerp. Zij is ook founding editor van Stem Cell Reports, het tijdschrift van de ISSCR en zit in de redactie van o.a. Cell Stem Cell, Circulation Research en Stem Cells. Zij was mede-oprichter en eerste voorzitter van de RvB van de European Organ on Chip Society. Zij is de huidige vz van de RvB van hDMT.

Meer informatie over Christine Mummery

Christine Mummery is Hoogleraar Ontwikkelingsbiologie in de afdeling Anatomie en Embryolgie en hoofd van de iPSC&OoC Hotel Facility in het LUMC. Van 2015-2023 was zij gasthoogleraar bij de Technische Universiteit Twente om Organ-op-Chip modellen te ontwikkelen. Zij is lid van de KNAW, voormalig bestuurslid van de KNAW en ZonMw, lid van de KHMW en is een laureaat van de European Research Council (Advanced Grant) om hart- ontwikkeling en ziekte te bestuderen m.b.v. humane stamcellen. In het LUMC, is zij co-vz van de Thema RegMedTO  en PI in the Novo Nordisk Foundation Stem Cell Center (reNEW), een samenwerking tussen de Universiteit Copenhagen en de Murdoch Children’s Hospital in Melbourne. Zij heeft een aantal prijzen gewonnen oa van de Fondation Lefoulon-Delalande-Institut de France voor onderzoek op cardiovasculair fysiologie (2021) en de Public Service Award (2023) van de International Society of Stem Cell Research (ISSCR).  Zij was president van ISSCR 2020-2021. Zij heeft een lekengids over stamcellen geschreven (“Stem Cells: Scientific Facts and Fiction”;Elsevier 2018) en geeft lezingen aan patiëntorganisaties over dit onderwerp. Zij is ook founding editor van Stem Cell Reports, het tijdschrift van de ISSCR en zit in de redactie van o.a. Cell Stem Cell, Circulation Research en Stem Cells. Zij was mede-oprichter en eerste voorzitter van de RvB van de European Organ on Chip Society. Zij is de huidige vz van de RvB van hDMT. 

Stamcellen en Ontwikkelingsbiologie

Het onderzoeksgebied betreft hart- en bloedvaatontwikkeling en ziektemodellen op basis van humane pluripotente stamcellen. De huidige interessegebied is het toepassen van biofysische technieken in de typering  en functionele analyse van cardiovasculaire cellen van hPSC met als uiteindelijke doel, inzicht te krijgen in de onderliggende moleculaire mechanismen van ziekte en de identificatie van mogelijk geneesmiddelen via bioassays.  Deze belangstelling komt voort uit een lange fascinatie voor hoe differentiatiekeuzes in ontwikkeling worden gemaakt en welke rol groeifactoren daarin spelen. Na de introductie van hiPSC in het onderzoek door herprogrammering van somatische cellen van patiënten, is duidelijk geworden dat er veel klinische toepassingen mogelijk zijn, vooral in de identificatie van patiënt-specifieke medicijnen  en mogelijkheden om ziekteprocessen te behandelen. Naast cardiomyocyten, spelen ook endotheelcellen en gladde spiercellen van bloedvaten een centrale rol in het onderzoek, bijvoorbeeld in een klinisch context waarbij hemorrhaging disease (HHT) veroorzaakt door mutaties in TGFß-receptoren bestudeerd wordt. We hebben een aantal mechanismen van deze ziekte gevonden en  onderzoeken nu of medicijnen tegen deze processen ook effectief zijn in patiënten. Door samenwerking met clinici in Leiden en Utrecht en ingenieurs aan UTwente en TU Delft, maken we nu 2D en 3D modellen van ziek- en gezond hart-en bloedvatenweefsel in microfluidische “chips”.  Dit studiegebied is een onderdeel van de NWA over personalized medicine, vroege diagnose en regeneratieve geneeskunde.

Current research grants (selectie)

 • EU FP7 2013-2017 Plurimes. Mesodermal tissue repair using pluripotent stem cells (450k€). 
 • CVON (Cardiovascular Onderzoek Nederland) NHS. HUSTCARE 2013-2018. Cardiac repair. Co-PI (350k€). 
 • European Research Council Advanced Grant 2013-2018. Human pluripotent stem cells: the new heart patient. Personal grant/PI (2.5 M€)
 • Muller Foundation (2014-2019). hiPSC models for vascular disease. PI (750k€). 
 • ERARE-CVD: CPVT heart disease models co-PI (350k€). 
 • ZonMW MKMD (2017-2020) hIPSC as models for cardiac disease. PI (350k€). 
 • Interreg: Biomat microfluidic chips (2018-2020). PI. (450k€).
 • TK-LSH (2018-2020):hiPSC model of arrhythmia. PI (90k€).     
 • Ministry of Education, Culture and Science NWO Gravity Grant 2017 (2017-2027) Netherlands Organ on Chip Initiative. PI (18.8 mlj €)

Wetenschappelijke carrière

Christine Mummery is gepromoveerd in de Biofysica bij de Universiteit London. Na haar promotie, begon zij in het Hubrecht Insituut als postdoc, vervolgens staflid en hoogleraar. Na een sabbatical bij de Harvard Stamcel Insituut in 2007, introduceerd zij human geinduceerd pluripotent stamcellen in Nederland. In 2008 was zij benomed tot hoogleraar Ontwikkelings Biologie in het LUMC en werd Afdelings Hoofd Anatomie en Embryologie 2009-2019. In 2015, werd zij gasthoogleraar in de Universiteit Twente, om Organ-op-Chip modellen op te zetten op basis van stamcellen. In 2010, was ze medeoprichter van de LUMC spinout Ncardia bv. Haar huidige onderzoek gaat over modelleren van cardiovasculaire ziektes op basis van patiënt stamcellen en het ontwikkelen van Organ-op-Chip om veiligheid en effectiviteit van (nieuwe) medicijnen te onderzoeken. In 2017, was ze coördinator van een succesvol NWO Zwaartekracht aanvraag en heeft zowel een ERC Advanced beurs als Proof-of-Concept ontvangen. Zij was mede-oprichter van de European Organ on Chip Society (EUROOCS) en het Nederlands Human Organ and Disease Modelling Technology organisation (hDMT). Verder was ze namens hDMT coordinator van een recentelijk NWO GWI, hDMT INFRA StemCells. Zij is lid van de KNAW en KHMW en was ISSCR president 2020-2021. Zij was ook de eerste hoofdredacteur van de de ISSCR tijdschrift Stem Cell Reports.

Zij zit in verschillende wetenschappelijk advies raden oa Hubrecht Institute, Boerhaave Museum, Allen Institute, Mogrify, HeartBeatBio, Agnios, Cellistic, Sync Biosystems en Sartorius Gmbh.

 • Promotie Universiteit London: Effect of Ultrasound on Wound Healing
 • Oratie LUMC Maart 2009: Stamcellen tussen hype en hypothese
 • Oratie Universiteit Twente (Juni 2015): Vessels on Chip
 • Oratie Universiteit Utrecht (November 2002): Mending a broken heart

Hoogleraar Ontwikkelingsbiologie

 • Faculteit Geneeskunde
 • Divisie 4
 • Anatomie en Embryologie

Werkadres

LUMC Onderzoeksgebouw
Einthovenweg 20
2333 ZC Leiden
Kamernummer S1-P

Contact

Publicaties

 • Gurdon Institute (UK) Founding/Associate editor of Stem Cell Reports
 • Hubrecht Institute (NL) Founding/Associate editor of Stem Cell Reports
 • Sartorius bv, Mogrify (UK) Scientific advisory boards
 • Universiteit Twente Visiting professor
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.