Universiteit Leiden

nl en

Christine Mummery

Hoogleraar Ontwikkelingsbiologie

Naam
Prof.dr. C.L. Mummery
Telefoon
+31 71 526 9300
E-mail
c.l.mummery@lumc.nl

Christine Mummery is hoofd van de afdeling Anatomie en Embryolgie en Hoogleraar Ontwikkelingsbiologie in het LUMC. In 2015, werd ze benoemd als gasthoogleraar bij de Technische Universiteit Twente om Organ-op-Chip modellen te ontwikkelen. Dr Mummery is lid van de KNAW, Voormalig bestuurdlid van de KNAW en ZonMw, en is een laureaat van de European Research Council (Advanced Grant) om hart- ontwikkeling en ziekte te bestuderen m.b.v. humane stamcellen. Zij heeft een aantal prijzen gewonnen voor onderzoek op dierenalternatieven. Zij heeft een lekengids over stamcellen geschreven (“Stem Cell: Scientific Facts and Fiction”;Elsevier 2014) en geeft lezingen aan patiëntorganisaties over dit onderwerp. Zij is ook hoofdredacteur van Stem Cell Reports, het tijdschrift van de International Society of Stem Cell Research (ISSCR). Zij zit ook in de redactie van o.a. Cell Stem Cell, Cardiovascular Research en Stem Cells.

Meer informatie over Christine Mummery

Christine Mummery is hoofd van de afdeling Anatomie en Embryolgie en Hoogleraar Ontwikkelingsbiologie in het LUMC. In 2015, werd ze benoemd als gasthoogleraar bij de Technische Universiteit Twente om Organ-op-Chip modellen te ontwikkelen. Dr Mummery is lid van de KNAW, Voormalig bestuurdlid van de KNAW en ZonMw, en is een laureaat van de European Research Council (Advanced Grant) om hart- ontwikkeling en ziekte te bestuderen m.b.v. humane stamcellen. Zij heeft een aantal prijzen gewonnen voor onderzoek op dierenalternatieven.  Zij heeft een lekengids over stamcellen geschreven (“Stem Cell: Scientific Facts and Fiction”;Elsevier 2014) en geeft lezingen aan patiëntorganisaties over dit onderwerp. Zij is ook hoofdredacteur van Stem Cell Reports, het tijdschrift van de International Society of Stem Cell Research (ISSCR). Zij zit ook in de redactie van o.a. Cell Stem Cell, Cardiovascular Research en Stem Cells.

Ontwikkelingsbiologie

Het onderzoeksgebied betreft hart- en bloedvaatontwikkeling en ziektemodellen op basis van humane pluripotente stamcellen. De huidige interessegebied is het toepassen van biofysische technieken in de typering  en functionele analyse van cardiovasculaire cellen van hPSC met als uiteindelijke doel, inzicht te krijgen in de onderliggende moleculaire mechanismen van ziekte en de identificatie van mogelijk geneesmiddelen via bioassays.  Deze belangstelling komt voort uit een lange fascinatie voor hoe differentiatiekeuzes in ontwikkeling worden gemaakt en welke rol groeifactoren daarin spelen. Na de introductie van hiPSC in het onderzoek door herprogrammering van somatische cellen van patiënten, is duidelijk geworden dat er veel klinische toepassingen mogelijk zijn, vooral in de identificatie van patiënt-specifieke medicijnen  en mogelijkheden om ziekteprocessen te behandelen. Naast cardiomyocyten, spelen ook endotheelcellen en gladde spiercellen van bloedvaten een centrale rol in het onderzoek, bijvoorbeeld in een klinisch context waarbij hemorrhaging disease (HHT) veroorzaakt door mutaties in TGFß-receptoren bestudeerd wordt. We hebben een aantal mechanismen van deze ziekte gevonden en  onderzoeken nu of medicijnen tegen deze processen ook effectief zijn in patiënten. Door samenwerking met clinici in Leiden en Utrecht en ingenieurs aan UTwente, maken we nu 2D en 3D modellen van ziek- en gezond hart-en bloedvatenweefsel in microfluidische “chips”.  Dit studiegebied is een onderdeel van de NWA over personalized medicine, vroege diagnose en regeneratieve geneeskunde.

Current research grants (selectie)

 • EU FP7 2013-2017 Plurimes. Mesodermal tissue repair using pluripotent stem cells (450k€). 
 • CVON (Cardiovascular Onderzoek Nederland) NHS. HUSTCARE 2013-2018. Cardiac repair. Co-PI (350k€). 
 • European Research Council Advanced Grant 2013-2018. Human pluripotent stem cells: the new heart patient. Personal grant/PI (2.5 M€)
 • Muller Foundation (2014-2019). hiPSC models for vascular disease. PI (750k€). 
 • ERARE-CVD: CPVT heart disease models co-PI (350k€). 
 • ZonMW MKMD (2017-2020) hIPSC as models for cardiac disease. PI (350k€). 
 • Interreg: Biomat microfluidic chips (2018-2020). PI. (450k€).
 • TK-LSH (2018-2020):hiPSC model of arrhythmia. PI (90k€).     
 • Ministry of Education, Culture and Science NWO Gravity Grant 2017 (2017-2027) Netherlands Organ on Chip Initiative. PI (18.8 mlj €)

Wetenschappelijke carrière

Hoogleraar Ontwikkelingsbiologie

 • Faculteit Geneeskunde
 • Divisie 4
 • Anatomie en Embryologie

Werkadres

LUMC Onderzoeksgebouw
Einthovenweg 20
2333 ZC Leiden
Kamernummer S1-P

Contact

Publicaties

 • Gurdon Institute (UK) Founding/Associate editor of Stem Cell Reports
 • Hubrecht Institute (NL) Founding/Associate editor of Stem Cell Reports
 • Sartorius bv, Mogrify (UK) Scientific advisory boards
 • Universiteit Twente Visiting professor
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.