Universiteit Leiden

nl en

De effectiviteit van dialoog, vroeger en nu

"De effectiviteit van dialoog, vroeger en nu", is een NWO-KIEM-project van Geert Warnar (LUCAS), Arie Verhagen (LUCL) en Christine Swankhuisen (Tabula Rasa)

Dialogen zijn overal: in media, literatuur, kunstmatige intelligentie en de dagelijkse omgang.
Van oudsher gebruiken we de dialoog als (literaire) vorm in onderwijs, debat, introspectie en onderzoek. Desondanks is er nauwelijks systematisch onderzoek naar de vraag welke mechanismen de dialoog zo effectief maken.

Het project combineert kennis uit historische literatuurwetenschap, taalkunde en sociale wetenschappen om de effectiviteit van dialogen te begrijpen en te vergroten. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gedrag- en communicatieconsultants van Tabula Rasa.
Het doel is om uit te vinden hoe de kennis over vele vormen van (fictieve) conversatie uit de literatuurgeschiedenis en taalwetenschap bijdraagt aan de ontwikkeling en verbetering van concrete interactie in onder meer de medische wereld (tussen arts en pati├źnt) en tussen mens en (digitale) media.
Op 2 maart is er een eerste bijeenkomst waar literatuurwetenschappers, taalkundigen en communicatiespecialisten in gesprek gaan met medici en mediatechnologen.

Informatie Research project

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.