Universiteit Leiden

nl en

‘De wereld is niet zo zwartwit als Milieudefensie 'm schetst’

Buitenlandse multinationals gebruiken brievenbusfirma’s in Nederland om andere landen aan te klagen. In de afgelopen vijftig jaar claimden bedrijven vanuit Nederland voor minstens 100 miljard dollar in het buitenland. Dit blijkt uit een rapport van Milieudefensie.

Marielle Koppenol- Laforce.
Marielle Koppenol- Laforce

Deze claims worden mogelijk gemaakt door handelsverdragen tussen landen. Volgens Milieudefensie ligt het probleem bij het arbitragesysteem ISDS. Dankzij dit systeem kan een bedrijf uit het ene land dat meedoet aan het verdrag het andere betrokken land aanklagen als de overheid er daar voor kiest om nationale wetgeving aan te passen waardoor het bedrijf schade lijdt.

Freek Bersch, campagneleider bij Milieudefensie, geeft in een artikel in de Volkskrant aan het arbitragesysteem ‘een machtsmiddel van multinationals’ te vinden. Marielle Koppenol- Laforce, hoogleraar International Commercial Contract Law, geeft toe dat ISDS zwakke plekken heeft, maar is het niet eens met Bersch: ‘Hoe moet je als bedrijf anders een geschil met een land oplossen? Zonder goed arbitragesysteem word je in het buitenland gepiepeld.’

Op dit moment zijn er geen zinnige alternatieve arbitragesystemen voor ISDS. ‘Dat zegt ook wel iets over de waarde van ISDS. De wereld is niet zo zwartwit als Milieudefensie 'm schetst,’ aldus Koppenol-Laforce.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.