
Mirjam Sombroek-van Doorm
Hoogleraar Recht & Gezondheid
- Naam
- Prof.mr.dr.drs. M.P. Sombroek-van Doorm
- Telefoon
- +31 71 527 2727
- m.p.sombroek@law.leidenuniv.nl
- ORCID iD
- 0000-0003-4962-3834
Prof. mr. dr. drs. Mirjam Sombroek van Doorm (1968) is sinds 1 oktober 2022 benoemd tot hoogleraar Recht en Gezondheid bij het Instituut voor Privaatrecht. De brede leeropdracht recht en gezondheid geeft de ambitie aan om de samenwerking te versterken tussen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, de faculteit Geneeskunde/LUMC en andere faculteiten. Door haar succesvolle subsidieaanvragen op het gebied van recht en gezondheid kan die samenwerking mede verder worden gebracht. Zij is ook tuchtrechter bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Amsterdam.
CV
Sinds 1 oktober 2022 is Mirjam Sombroek benoemd tot hoogleraar Recht en Gezondheid bij het Instituut voor Privaatrecht. De brede leeropdracht recht en gezondheid geeft de ambitie aan om de samenwerking te versterken tussen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, de faculteit Geneeskunde/LUMC en andere faculteiten. Door haar succesvolle subsidieaanvragen op het gebied van recht en gezondheid kan die samenwerking mede verder worden gebracht. Tevens is zij lid van het Faculteitsbestuur. Zij is ook tuchtrechter bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Amsterdam.
Zij geeft les in onder andere de masterfase Rechtsgeleerdheid te Leiden en in de masterfase aan de École de droit de la Sorbonne, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Zij begeleidt scripties op het terrein van het gezondheidsrecht en jeugdrecht, is op dit terrein actief in het postacademisch onderwijs, begeleidt promovendi en maakt deel uit van promotiecommissies.
Ze is lid van het auteursteam van Tekst & Commentaar Gezondheidsrecht en lid van de redactie van het Leerboek Gezondheidsrecht. En zij maakte tweemaal deel uit van een commissie van de Gezondheidsraad. Zij schreef in 2023 een preadvies voor de Nederlandse Vereniging voor Gezondheidsrecht.
Mirjam Sombroek van Doorm studeerde Frans aan de Sorbonne in Parijs (1987). Vervolgens studeerde zij Rechten en Franse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden. Zij studeerde af in 1993 (rechten) en 1996 (Franse taal- en letterkunde).
Zij is in 2019 gepromoveerd op het onderwerp: Medisch beroepsgeheim en de zorgplicht van de arts bij kindermishandeling in de rechtsverhouding tussen arts, kind en ouders. In 2020 werd ze benoemd tot Universitair Hoofddocent Gezondheidsrecht (o,2 fte).
Mirjam Sombroek heeft een bijzondere belangstelling voor het combineren van haar bestuurlijk/organisatorische werk voor de faculteit en universiteit met haar academische werk als docent en onderzoeker. De afgelopen periode is zij met name actief in het opzetten van de samenwerking tussen het gezondheidsrecht en het jeugdrecht binnen de faculteit, de internationale samenwerking, en van de academische samenwerking tussen de rechtenfaculteit en het Leids Universitair Academisch Centrum (LUMC). Die laatste samenwerking leidde in 2022 tot succesvolle aanvragen in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA).
Opleiding
- PhD: 'Medisch beroepsgeheim en de zorgplicht van de arts bij kindermishandeling in de rechtsverhouding tussen arts, kind en ouders'
- Rechten, Universiteit Leiden
- Franse Taal- en Letterkunde, Paris III en Universiteit Leiden
Hoofdfuncties
- Hoogleraar Recht en Gezondheid bij het Instituut voor Privaatrecht (2022-)
- Directeur van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en benoemd in het Faculteitsbestuur (2020-2023)
- Universitair hoofddocent gezondheidsrecht (2020-2022)
- Directeur Juridisch Postacademisch Onderwijs, Bureau Internationaal Onderwijs, Marketing & Communicatie en het bestuursbureau van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (2019)
- Directeur E.M. Meijers Instituut, onderzoeksinstituut en Graduate School (2016-2019)
- Adjunct-directeur E.M. Meijers Instituut, onderzoeksinstituut en Graduate School (1999-2015)
- Hoofd Bureau Internationaal Onderwijs (1994-1998)
Overige functies
- Coauteur van 'Bijzondere Overeenkomsten' Studiereeks Burgerlijk Recht (SBR) - Bijzondere Overeenkomsten (vanaf 2023)
- Professeure invitée (Visiting professor) aan de École de droit de la Sorbonne, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne (2022-)
- Geraadpleegd deskundige i.v.m. spoedadvies aan Minister VWS over het vaccineren van kinderen onder de 12 jaar en met welk vaccin (december 2021)
- Geraadpleegd deskundige i.v.m. spoedadvies aan Minister VWS over het vaccineren van gezonde kinderen vanaf 12 jaar en met welk vaccin (juni 2021)
- Tuchtrechter bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Amsterdam (2017-)
- Auteur Tekst & Commentaar Gezondheidsrecht (sinds 2020)
- Universitair docent bij de afdeling Jeugdrecht (2018-2020)
- Lid begeleidingscommissie evaluatie Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en de Wet verwijsindex risicojongeren (2019)
- Academisch coördinator Pre-PhD programma (2018-2019)
- Bestuursvoorzitter Stichting KinderrechtenNU (2015-2016)
- Lid van Leiden Interdisciplinary Network Child abuse & neglect (LINC) (2012-)
- Secretaris Onderzoeksbestuur (2000 -2019)
- Secretaris Commissie Juridisch Postacademisch Onderwijs, Universiteit Leiden (2008)
- Secretaris Plaatsing- en adviescommissie reorganisatie, Universiteit Leiden (2002)
Gehonoreerde subsidieaanvragen 2021-2022
- NWA-call CURE4LIFE. Development and societal impact of stem cell based genetic medicines (promotieplek)
- NWA-small project Regenerative Medicine in context: let’s start preparing society for the impact. Informed consent and ownership with respect to (the use of) body material in regenerative medicine (0,8 fte postdoc 2 years)
- ZonMw. Clinical DECIsion support system voor het carDiovasculaire risico managEment in de eerstelijnsgezondheidszorg: een Verantwoordelijk- en Aansprakelijkheidsperspectief (DECIDE-VerA)
- Stimuleringsgelden (3x o,5 fte universitair docenten 2023-2026):
- Regeneratieve geneeskunde
- Population Health
- Geneesmiddelenontdekking en -ontwikkeling - ZonMw. Evaluatie Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO)
- Programma Nu Niet Zwanger
Onderwijs en lezingen
- 14 april 2023 Verdediging Preadvies voor de Vereniging voor Gezondheidsrecht binnen het thema 'De jeugd, de zorg en het recht' getiteld 'Het recht op gezondheid vanuit internationaal kinderrechtelijk perspectief'.
- 2022 Droit de la santé aan de École de droit de la Sorbonne, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne in de master ‘Droit Européen et international des activités économiques’.
- 2022 Webinar Sterk Huis: Over toestemming & kinderrechten
- 2022 Presentatie voor professionals 'Nu Niet Zwanger': NNZ: Juridische puntjes op de 'i'
- 2022 Onderwijs premaster Pedagogische Wetenschappen, Universiteit Leiden: College beroepsethiek
- 2022 PAO cursus Centre for Professional Learning: Geweld in afhankelijkheidsrelaties
- 2022 Webinar Sterk Huis: Toestemmingsbeginsel & IVRK vanuit juridisch perspectief
- 2021 JPAO Actualteitencollege gezondheidsrecht
- 2020 Lezing t.b.v. het LECK congres (Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling): Medisch beroepsgeheim en kindermishandeling: nieuwe grondslag voor het uitwisselen van informatie
- 2019 Lezing t.b.v. 5e jaarscongres Gezondheidsrecht: De zorgplicht van de arts
- 2019 Lezing voor vertrouwensartsen en huisartsen: Medisch beroepsgeheim en kindermishandeling: van conflict van plichten naar zorgplicht
- 2019 Lezing: A Children's rights perspective on mandatory mental health education in schools in het kader van de Gender, Inclusivity and Protecting the 21st Century Family Conference in Londen
- 2019 Privatissimum: Kind in het gezondheidsrecht (Jeugdrecht)
-
2019 Lezing Kindermishandeling: van conflict van plichten naar zorgplicht
-
2018 Privatissimum: Kind in het gezondheidsrecht (mastervak Jeugdrecht)
- 2018 Practicum Jeugdrecht: Internationale kinderontvoering (mastervak Jeugdrecht)
- 2017 Juridische aspecten van kindermishandeling (minor)
- 2016 Lezing 3e landelijk congres huiselijk geweld: Huiselijk geweld en kindermishandeling: helpen, melden en helpen bij melden
- 2015 Lezing: Het medisch beroepsgeheim en kindermishandeling: recente ontwikkelingen in de tuchtrechtspraak
- 2014 Presentatie Paris II: Le secret medical en cas de l’abus d’enfant/ Medical Confidentiality in cases of child abuse
- 2012 Lezing Academisch Genootschap Friesland: Het medisch beroepsgeheim en kindermishandeling
- 2012 Lezing Leiden Interdisicplinary Network Child abuse & neglect (LINC): De zorgplicht en de zwijgplicht van de arts in geval van kindermishandeling
- 2010 JPAO actualiteitencollege over het medisch beroepsgeheim in geval van kindermishandeling
- 2010 Docent in mastervak gezondheidsrecht
- 2009 Cursus Boerhaave actualiteitencollege: Eén jaar KNMG-meldcode; wat kan, wat mag en wat moet (niet); de juridische puntjes op de 'i’
Recente publicaties
- Gallant C.D., Toelen J., Sluiter-Post J., De Coninck D., Hendriks A.C., Sombroek van Doorm M.P., Veek S. van der, Vries M.C. de, Winter J.P. de (2023), Wat weten ouders over de patiëntenrechten van kinderen? NTvG 167: D7546.
- Hendriks A.C., Sombroek van Doorm M.P., Wallage B. & Hellemondt R.E. van (2023), Hebben mensen met uitgestelde zorg recht op schadevergoeding?, Nederlands Juristenblad 98(8): 576-584 (NJB 2023/524).
- Satink J., Schuyt P.M. & Sombroek van Doorm M.P. (2023), A re-evaluation of the role of criminal law in combating parental violence in the Netherlands, European journal of crime, criminal law and criminal justice.
- Sombroek van Doorm, M.P. (2023), Palliative Care at the end of life: who should decide?’’ in Children's Rights in Biomedicine: Protection from Scientific Risk and Uncertainty in Pursuit of the Highest Attainable Standard of Health (hoofdstuk in boek: geaccepteerd verschijnt voorjaar 2023)
-
Sombroek van Doorm, M.P. & Stolker, C.J.J.M. (2022), Promoveren in de rechtswetenschap: de promovendus, de begeleider en het proefschrift, Ars Aequi (eind 2022)
- Schleiffert, H., Steegers, E.A.P., Van der Velpen, P., Sombroek van Doorm, M.P. & Rijlaarsdam, C.W. (2022), Naar meer regie over de eigen kinderwens. Stel kinderwens centraal en kies voor een domein overstijgende aanpak, Whitepaper Erasmus MC en het programma Nu Niet Zwanger
- Hendriks, A.C., Sombroek van Doorm, M.P. & De Vries, M.C. (2022), Geen verplichte anticonceptie meer aan personen met een ernstige psychische aandoening?, NJB 2022/2176: 2510-2511
- Hendriks A.C., Sombroek van Doorm M.P. & Vries M.C. de (2022), ‘Wet verplichte ggz biedt meer mogelijkheden om zwangeren te begeleiden’, NTvG 166: D6790
Klik hier voor alle publicaties
Redactie
- Sombroek van Doorm M.P., Boom W.H. van, Ellian A. & Leun J.P. van der (Eds.) (2021), Cum Suis: Vriendenboek Carel Stolker. Den Haag: Boom Juridisch
- Leerboek Gezondheidsrecht. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Interviews
- NOVUM februari 2023: Questionnaire, p. 20
- Leiden Law Park: Interview over regeneratieve geneeskunde
- Interview kinderrechtencollectief: Wel/niet vaccineren: "Houd kinderen en jongeren niet klein, maak ze groot en sterk!"
- Medisch contact: Kindermishandeling: zorg-, meld- en zwijgplicht afwegen
- Nederlands Jeugdinstituut: Juridische hulp voor toepassen meldcode
- Leidsch Dagblad: Oplossing voor duivels dilemma: wat doet arts bij vermoeden van kindermishandeling?
- Reformatorisch Dagblad: De dokter moet zwijgen of juist niet
- Defence for Children: Het medisch beroepsgeheim versus het melden van (mogelijke) kindermishandeling
- Mare: Kindermishandeling: wanneer moet een arts het beroepsgeheim doorbreken?
- Zorg & Welzijn: Huisarts kan niet uitgaan van meldingsplicht bij kindermishandeling
- Privacyweb: In gesprek met een beweger: Mirjam Sombroek van Doorm promovenda aan de universiteit Leiden
Aanwezig
Maandag t/m vrijdag van 09.00-18.00 uur.
Hoogleraar Recht & Gezondheid
- Faculteit Rechtsgeleerdheid
- Instituut voor Privaatrecht
- Algemeen Privaatrecht
- Tuchtrechter
- auteur Tekst & Commentaar Gezondheidsrecht