Universiteit Leiden

nl en

Koen Kuijken

Hoogleraar Galactische sterrenkunde

Naam
Prof.dr. K.H. Kuijken
Telefoon
+31 71 527 5848
E-mail
kuijken@strw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-3827-0175

Koen Kuijken is een hoogleraar aan de Sterrewacht Leiden sinds 2002, waar hij onderzoek doet naar sterrenstelsels en kosmologie, in het bijzonder met betrekking tot de distributie van donkere materie. Van 2007 tot 2012 was hij wetenschappelijk directeur van de Sterrewacht Leiden, waarna hij aftrad om terug te keren naar full-time onderzoek en onderwijs.

Meer informatie over Koen Kuijken

Nieuws

De interesses van Koen Kuijken centreren zich vooral rondom de dynamiek van melkwegstelsels, gravitatielenzen en donkere materie. Voor zijn onderzoek gebruikt hij waarnemingen van de telescopen op La Palma, Hawaï en Chili en de Hubble Space Telescope.

Als onderdeel van het onderzoek van Kuijken, is hij betrokken bij twee instrumenten: de OmegaCAM wide-field camera, en de Planetaire Nevels Spectrograaf. OmegaCAM werd operationeel in september 2011 op de VLT Survey Telescope in Chili. Het is een optische CCD mozaïek camera die een vierkant graad met 0,2 arcsec pixels kan afbeelden, wat een uitstekende beeldkwaliteit over het gehele veld oplevert. Met dit werd de Kilo-Degree Survey (KiDS) opgestart, die 1500 vierkante graden van de extragalactische hemel in meerdere kleuren in kaart zal brengen, met het doel om de verdeling van donkere materie en de aard van donkere energie te bestuderen.

STRW page

Persoonlijke homepage

Hoogleraar Galactische sterrenkunde

  • Wiskunde en Natuurwetenschappen
  • Sterrewacht
  • Sterrewacht

Werkadres

Gorlaeus Gebouw
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden
Kamernummer BW3.07

Contact

Publicaties

  • Max Planck Society Lid Fachbeirat Max Planck Inst. for Extraterrestrial Physics
  • NWO instituut ASTRON Lid Instituutsadviesraad
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.