Universiteit Leiden

nl en

Humboldt Research Award voor Koen Kuijken

Prof.dr. Koen Kuijken heeft de Humboldt Research Award ontvangen voor zijn onderzoek naar donkere materie in melkwegstelsels. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 60.000,- en de mogelijkheid om een jaar lang onderzoek uit te voeren in samenwerking met gespecialiseerde collega's in Duitsland.

Kuijken leidt het internationale Kilo-Degree Survey project (KiDS), waarin een groot deel van de hemel in kaart wordt gebracht met een speciaal hiervoor ontworpen telescoop op de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO in Chili. Met deze kaart is het KiDS team bezig een grote drie-dimensionele kaart van sterrenstelsels te maken. Bijzonder aan dit project is dat ook de donkere materie in kaart wordt gebracht, door de afbuiging van lichtstralen onder invloed van de zwaartekracht te meten. ‘Dat zal ons nog dichter bij ons doel brengen om de geheimzinnige donkere kant van het heelal te begrijpen.’ Aldus Koen Kuijken.

Kuijken werd voor de prijs genomineerd door Prof.dr. Peter Schneider, van de Universiteit van Bonn in Duitsland. De Humboldt Stichting verleent jaarlijks tot 100 Humboldt Research Awards.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.