Universiteit Leiden

nl en

De eerste kosmische 3D-kaart

Het Europees Ruimteagentschap (ESA) heeft de eerste beelden vrijgegeven van de Euclid ruimtetelescoop. De telescoop is gelanceerd op 1 juli 2023. Hoogleraar Galactische sterrenkunde Koen Kuijken bespreekt de nieuwe foto’s in het NOS Radio 1 Journaal.

Nog niet eerder was ESA in staat om zo’n groot deel van het heelal vast te leggen in zulke hoge kwaliteit. 'Ik ben over the moon, het is ongelofelijk. De beelden zijn zo scherp en gewoon prachtig om te zien. Dus als astronoom gaat mijn hart er sneller van kloppen', aldus Kuijken.

De afbeeldingen tonen meerdere sterrenstelsel, waaronder de Paardenkopnevel en het Perseus-cluster. 'Je kunt gewoon blijven inzoomen en inzoomen. Dan zie je allemaal sterrenstelsels die heel ver van ons weg zijn en je kijkt tegelijkertijd heel diep in het heelal. Deze beelden hebben ook heel mooie objecten in de voorgrond, zoals nevels. Je krijgt zo een totaalbeeld van hoe het heelal eruit ziet, in één groot Euclid-beeld', zegt Kuijken. Op deze manier maken astronomen van ESA de grootste kosmische 3D-kaart tot nu toe.

Meer weten?

Lees dan het volledige artikel van de NOS.

Afbeelding: ESA

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.