Universiteit Leiden

nl en

Grote NWO-subsidies voor onderzoek donkere materie en quantumexperimenten

Sterrenkundige Koen Kuijken en natuurkundige Tjerk Oosterkamp krijgen ieder een grote subsidie van NWO. Hiermee gaan zij nieuwe onderzoeksfaciliteiten bouwen.

Nieuwe data donkere materie en donkere energie

De European Space Agency gaat in de Euclid-missie data verzamelen over donkere materie en donkere energie. Welke nieuwe inzichten levert dat op? Dat gaat sterrenkundige Koen Kuijken onderzoeken. Euclid is de volgende missie van ESA in 2020 waarin het onderzoek naar donkere energie en donkere materie centraal staat. Mede dankzij deze subsidie kan het Dutch Science Data Centre opgezet worden waardoor astronomen toegang hebben tot de data van satellieten.

De NWO-bijdrage is 1.985.000 euro.

Experimenten quantumeffecten bij extreme lage temperaturen

Natuurkundigen onder leiding van Tjerk Oosterkamp ontwikkelen mede dankzij deze NWO-subidie een multimodaal UHV microscoop die vernieuwend onderzoek mogelijk maakt naar quantumeffecten dichtbij het absolute nulpunt. Met deze machine kunnen de eigenschappen van elektronen onderzocht worden in materialen waarin zij sterk verstrengeld zijn. De NWO-bijdrage is 2.480.000 euro.

(NWO)

 

 

Programma NWO-groot

NWO honoreerde zeven aanvragen voor vernieuwende wetenschappelijke apparatuur binnen het programma NWO-groot. Twee daarvan gaan naar Leidse onderzoeksgroepen. Met de financiering kunnen onderzoekers innovatieve experimenten doen en nieuwe data ontsluiten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.