Universiteit Leiden

nl en

De grootste simulatie van het heelal

De beweging van deeltjes in het heelal beschrijven. Dat is wat een groep astronomen van de Sterrewacht in Leiden doen aan de hand van simulaties. Hoogleraren Joop Schaye en Koen Kuijken spreken over de nieuwste ‘FLAMINGO-simulatie’ in de Volkskrant en Trouw.

Om het heelal in kaart te brengen gebruiken astronomen twee methoden: observaties en simulaties. Waar vorige simulaties alleen gebruik maakten van donkere materie (materie die niet zichtbaar is, maar wel zwaartekracht uitoefent) neemt de FLAMINGO-simulatie zowel donkere als ‘gewone’ materie mee in de berekeningen. Op die manier is het mogelijk om het heelal nog nauwkeuriger te beschrijven.

‘Telescopen worden steeds beter en kunnen het heelal daardoor op steeds kleinere schaal waarnemen' ,legt Schaye uit in de Trouw. 'En op die kleine schaal gedraagt gewone materie zich wél anders dan donkere materie. Daarom zijn simulaties die alleen maar donkere materie meenemen niet meer toereikend.’

Combineren van data 

Het combineren van de data uit de FLAMINGO-simulaties met observaties van telescopen helpt bij het verklaren van eigenschappen van het universum. ‘De simulaties vormen de brug tussen de fundamentele parameters van het heelal en de waarnemingen die we kunnen doen met Euclid’, aldus Kuijken in de Volkskrant. Uiteindelijk is het doel van FLAMINGO om ook meer inzicht te geven over de klontering van deeltjes in het heelal.

Meer weten?

Lees de volledige artikels op de website van de Volkskrant (€) en de website van de Trouw (€).

Afbeelding: Pixabay

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.