Universiteit Leiden

nl en

Janne van Doorn

Universitair docent

Naam
Dr. A.J. van Doorn
Telefoon
+31 71 527 1972
E-mail
a.j.van.doorn@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-1034-7740

Janne van Doorn is sinds augustus 2016 universitair docent aan het instituut Strafrecht en Criminologie.

Meer informatie over Janne van Doorn

Algemeen

Janne van Doorn is sinds augustus 2016 universitair docent aan het instituut Strafrecht en Criminologie. Ze heeft Psychologie gestudeerd aan Tilburg University en is in 2010 geslaagd voor de tweejarige Research Master in Social and Behavioral Sciences. Tijdens haar master is ze onderzoeksassistent geweest bij het International Victimology Institute Tilburg (INTERVICT). Janne is vervolgens haar promotie aan het Tilburg Institute for Behavioral Economics Research (TIBER) en het departement Sociale Psychologie van Tilburg University gestart. Ze heeft haar proefschrift over de prosociale consequenties van boosheid in onrechtvaardige situaties op 19 november 2014 verdedigd. Daarna is ze werkzaam geweest als medewerker extern onderzoek bij de Raad voor de rechtspraak in Den Haag en als docent Ontwikkelingspsychologie aan de Radboud Universiteit.

Onderzoek

Met een achtergrond in de (emotie)psychologie en victimologie, is haar onderzoek gericht op emoties en beslissingen in relatie tot (geobserveerd of geanticipeerd) slachtofferschap. Daarbij valt te denken aan:

1) Boosheid bij het zien van onrecht (geobserveerd slachtofferschap) en de gedragsconsequenties die daaruit voortkomen (i.e., compenseren en straffen).

2) Publieke reacties op (emotionaliteit bij) slachtoffers (i.e., beoordeling van slachtoffers; het emotional victim effect).

3) Angst voor (geanticipeerd) slachtofferschap van criminaliteit en meer algemeen de (on)veiligheidsbeleving onder het algemene publiek.

Ze heeft in verschillende (inter)nationale tijdschriften gepubliceerd over deze thematiek.

Onderwijs

Momenteel is Janne als docent betrokken bij de vakken ‘Inleiding Criminologie’ en ‘Slachtoffers’ (Propedeuse). Daarnaast begeleidt zij studenten bij hun bachelor- en masterscriptie en is ze één van de coördinatoren van het extracurriculaire onderwijs, waaronder de minor Criminologie. 

Universitair docent

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Strafrecht & Criminologie
  • Criminologie

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer B 3.21

Contact

Publicaties

Geen relevante nevenwerkzaamheden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.