Universiteit Leiden

nl en

Is parttime werken met fulltime salaris de toekomst?

Toen AFAS aankondigde dat hun werknemers vier dagen gingen werken voor hetzelfde fulltime salaris, vroegen veel mensen zich af: kan dat zomaar? Hoogleraar Olaf van Vliet sprak met Trouw en Nu.nl over de uitdagingen van dit model.

Bijna alle medewerkers van AFAS zijn voortaan verplicht op vrijdag vrij. De extra vrije dag is bedoeld als 'ontwikkeldag': een dag om extra aandacht te besteden aan studie, kinderen, mantelzorg, vrijwilligerswerk etc. De hoop is dat de productiviteit én gezondheid van medewerkers zal verbeteren. 

Olaf van Vliet houdt deze discussie rond de balans tussen werk en privéleven nauw in de gaten. Maar is het model van AFAS een haalbaar alternatief voor het bedrijfsleven? Hij zet er vraagtekens bij: 'Afas lijkt het zich te kunnen permitteren. Als mensen zich beter voelen, presteren ze waarschijnlijk beter. Maar hoeveel is dat? Vijf procent? Tien procent? In wezen geeft Afas zijn werknemers een loonsverhoging van 25 procent. Het laat hen meedelen in de hoge winst. Ik vraag me af hoeveel bedrijven zo'n afweging maken. En of ze zich dat kunnen permitteren.'

Lees meer in het artikel van Trouw () en op Nu.nl

Afbeelding: Unsplash+

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.